Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Legenda Arabiei moare ca să salveze viața a doi copii
Articole online

Legenda Arabiei moare ca să salveze viața a doi copii

T.E. Lawrence, cunoscut în lume ca Lawrence al Arabiei, moare pe 19 mai 1935, fiind atunci pensionar al Forțelor Aeriene Regale, care trăia sub un nume fals.

Lawrence și-a convins superiorii să ajute rebeliunea lui Hussein și a fost trimis să se alăture armatei arabe a fiului lui Hussein, Faisal, ca ofițer de legătură.

Pentru a câștiga încrederea arabilor, Lawrence a început să poarte îmbrăcămintea localnicilor și să îndure călătoriile lungi pe cămilă.

„Dacă adopți vestimentația arabă”, scria el, „trebuie să mergi până la capăt. Să îți lași prietenii și obiceiurile englezești pe țărm și să-ți însușești toate obiceiurile arabe”.

 Faptul că a adoptat modul de viață al arabilor i-a cucerit pe beduinii de obicei suspicioși, care atunci când apărea strigau „Aurens ! Aurens !” – acesta fiind modul în care îi pronunțau ei numele.

„Spectacolul era splendid”

Însoțit de Lawrence și de suita sa formată din 25 de servitori și gărzi de corp, Feisal lansează ofensiva care avea să se încheie la Damasc. Sub îndrumarea lui Lawrence, el stabilește o strategie adecvată terenului și capacităților de luptă ale oamenilor săi.

Înaintând în Peninsula Arabă, rebelii purtau un război de hărțuire care îi înspăimânta pe dușmani și înrolau, pe parcurs, recruți din alte triburi. Ei au ocolit fortărețele turcești și au atacat în mod repetat calea ferată din Hijaz, dinamitând poduri și linii ferate, provocând deraieri de trenuri, distrugând locomotive.

„Spectacolul era splendid”, scria Lawrence, „nu vă puteți imagina o bucurie mai mare pentru noi, o iritare și o furie mai mare pentru turci.”

Prizonier la turci

În ianuarie 1917, portul Wejh de la Mare Roșie a fost cucerit și, prin capitularea orașului Aqaba, în iulie, campania din Hijaz s-a încheiat cu victoria arabilor.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA