Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Lauri Törni: Singurul membru SS care a fost înmormântat la Cimitirul Național Arlington
Articole online

Lauri Törni: Singurul membru SS care a fost înmormântat la Cimitirul Național Arlington

război

Lauri Törni: Singurul membru SS care a fost înmormântat la Cimitirul Național Arlington

Lauri Allan Törni s-a născut în Viipuri, Finlanda, în mai 1919, dintr-un tată căpitan de vas și o mamă casnică. A fost un copil inteligent care a excelat și la atletism. După ce a absolvit școala de afaceri și a servit în Garda Albă, s-a înrolat în armata finlandeză în 1938.

Rusia a lansat Războiul de iarnă împotriva Finlandei în noiembrie 1939. Conflictul a demonstrat excelența militară a țării. Törni s-a numărat printre cei aflați pe linia frontului, servind în Batalionul 4 Jäeger.

De-a lungul războiului, batalionul lui Törni s-a numărat printre cele care au distrus divizii rusești. Au avut atât de mult succes, încât a fost repartizat la cursuri de formare a ofițerilor și a fost numit Vänrikki (sublocotenent) în rezerva militară finlandeză.

Ca urmare a abilităților sale, Lauri Törni a fost trimis în Austria pentru a se antrena cu Waffen-SS. A petrecut șapte săptămâni de antrenament cu forțele de luptă în vara anului 1941, iar la întoarcerea în Finlanda a fost numit ofițer. Germanii l-au recunoscut pe tânărul soldat ca Untersturmführer.

Conflictul dintre Finlanda și Rusia a început, din nou, în timpul Războiului de Continuare din 1941-1944. În acest moment, Törni era la comanda unei unități. Denumită simplu Detașamentul Törni, unitatea a cauzat probleme serioase rușilor prin talentul său de a pătrunde în liniile inamice. De fapt, oamenii lui Törni au fost atât de eficienți încât Rusia a pus o recompensă de 3.000.000 de mărci finlandeze pe capul său.

Continuarea serviciului lui Lauri Törni

Războiul de Continuare s-a încheiat în septembrie 1944, odată cu Armistițiul de la Moscova. În urma acestuia, armata finlandeză a fost demobilizată, iar Lauri Törni a rămas șomer și îngrijorat că rușii vor face o nouă încercare de a invada Finlanda.

Soldatul s-a alăturat mișcării de rezistență pro-germane din Finlanda, sperând să fie pregătit pentru viitoarele conflicte cu Rusia. A urmat un curs de pregătire pentru sabotori în Germania, după care s-a alăturat unei unități germane care lupta împotriva Armatei Roșii lângă Schwerin. A luptat alături de Wehrmacht până la jumătatea anului 1945, când s-a predat armatei britanice și a fost trimis într-un lagăr de prizonieri de război. Ulterior, soldatul a evadat și s-a întors în Finlanda.

În 1946, Törni a fost arestat și judecat pentru că s-a alăturat armatei germane. A fost condamnat la șase ani de închisoare. Doi ani mai târziu, însă, a primit o grațiere din partea președintelui finlandez Juho Kusti Paasikivi. Odată eliberat, soldatul decorat a plecat în Suedia.

soldat

Lauri Törni ajunge în America

În timp ce se afla în Suedia, Lauri Törni s-a îndrăgostit și s-a logodit. Înainte de a se căsători, însă, el spera să înceapă o carieră lucrând pe navele suedeze. În 1950, a ajuns de pe una dintre aceste nave în apropiere de Mobile, Alabama. În cele din urmă a ajuns în Sunset Park din Brooklyn, New York, care avea o comunitate de finlandezi emigrați.

După câțiva ani în care a lucrat ca tâmplar, Törni a obținut rezidența permanentă. În 1954, finlandezul s-a înrolat în armata americană și, în scurt timp, s-a antrenat pentru Forțele Speciale. Törni a antrenat trupele în mai multe abilități, inclusiv tactici de gherilă, supraviețuire, schi și alpinism. În perioada în care a făcut parte din armata americană, a purtat numele de Larry Thorne.

Între 1958 și 1962, Törni a servit în Germania de Vest în cadrul Grupului 10 al Forțelor Speciale, câștigând notorietate pentru implicarea sa într-o misiune de căutare și salvare în Munții Zagros din Iran. A fost apoi trimis în Vietnam cu Detașamentul A-734 al Forțelor Speciale. La început a fost implicat în mai multe schimburi de focuri. Pentru curajul său în timpul unei bătălii crâncene în districtul Tịnh Biên, Törni a primit două Purple Hearts și o stea de bronz.

Moartea și moștenirea lui Lauri Törni

Törni s-a întors în Vietnam pentru o a doua misiune, de data aceasta cu Grupul 5 al Forțelor Speciale. La scurt timp, a fost transferat la Comandamentul de Asistență Militară, Vietnam – Grupul de Studii și Observații (MACV-SOG), alături de care a servit în calitate de consilier.

În timpul unei misiuni în octombrie 1965, în cadrul Operațiunii Shining Brass, elicopterul Sikorsky CH-34 „Choctaw” în care zbura a dispărut. Echipele de salvare nu au reușit să localizeze locul prăbușirii. În urma incidentului, Törni a fost decorat cu Legiunea de Merit și cu Crucea pentru Zbor Distins. De asemenea, a fost promovat la gradul de maior.

Corpurile lui Törni și ale colegilor săi soldați au fost descoperite abia în 1999. Trupurile lor au fost transportate cu avionul înapoi în SUA și înhumate la Cimitirul Național Arlington. Törni, care a fost identificat în mod oficial patru ani mai târziu, este singurul fost membru cunoscut al SS care a fost înmormântat în acest loc consacrat.

mormânt

Registration

Aici iti poti reseta parola