Evenimentul Istoric > Articole online > Moartea unui critic. Omorât de o centrală pe gaze sau asasinat cu o centrală de gaze?
Articole online

Moartea unui critic. Omorât de o centrală pe gaze sau asasinat cu o centrală de gaze?

Cu o zi înainte, Laurențiu Ulici fusese la Făgăraș, unde prietenul său Paul Ghițiu își lansase o carte.

Ghițiu și-a cazat prietenul și pe șoferul acestuia, Costel Tucă,  în satul său natal, Părău. Ulici și Tucă au rămas să doarmă în casa familiei Bătrânu, de la numărul 29, care avea centrală termică.

Familia Bătrânu locuia în Bucuresti și mergea destul de rar la Părău. Paul Ghițiu a plecat la casa lui părintească, de la numărul 21.

Paul Ghițiu, care era și coleg de senat și partid (UFD) cu Ulici,  s-a întors dimineața la numărul 29. Cum a găsit poarta încuiată, s-a întors acasă să pregătească masa.

Pe la ora 10, el mers din nou după cei doi. De data asta a intrat. I-a găsit morți, unul într-o cameră, celălalt în odaia alăturată.

Ghițiu a anunțat poliția.

La fața locului au sosit reprezentanții IJP Brasov, ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Județean și ai IML Brasov. Din primele investigații a rezultat că Ulici și Tucă au murit intoxicați cu monoxid de carbon. Așa a rămas până astăzi, deși peste ceva timp aveau să apară unele speculații.

Paul Ghițiu, cu care am vorbit în timp ce mă documentam pentru articol, mi-a mărturistit că nu a putut să scrie niciodată despre tragicul eveniment.

Vestea morții lui Laurențiu Ulici a fost dată chiar de ministrul de Interne de atunci, Constantin Dudu Ionescu, într-o conferință de presă.

Casa morții

Scăpările de gaze de la numărul 29 din Părău nu a fost explicate niciodată. Casa în care a murit Ulici, în postul Crăciunului, era încălzită cu calorifere. Centrala termică era una modernă pentru acea vreme și era în beci.

Cu un an și jumătate, în postul Paștilor, foștii proprietari ai casei muriseră și ei intoxicați cu monoxid de carbon. Atunci, culmea, nu era instalată centrala termică pe gaz metan, încălzirea făcându-se cu lemne.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola