Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Taiwanul „nu poate câștiga niciodată” un război împotriva Chinei, afirmă fostul președinte
Articole online

Taiwanul „nu poate câștiga niciodată” un război împotriva Chinei, afirmă fostul președinte

China-Taiwan, armată

Ma Ying-jeou, președinte în Taiwan între 2008 și 2016, a declarat că Taipei ar fi învins categoric într-un conflict militar direct cu China, avertisment pe care l-a lansat în ajunul alegerilor prezidențiale din insulă:

„Indiferent cum vă apărați, nu veți putea niciodată să purtați un război cu China continentală. Nu puteți câștiga niciodată”, a declarat Ma pentru Richard Walker și Tsou Tzung-Han de la Deutsche Welle într-un interviu publicat miercuri.

China-Taiwan, armată

„Sunt prea mari, mult mai puternici decât noi”, a adăugat el fostul președinte din Taiwan despre China

Evitarea războiului cu Beijingul a fost un strigăt de mobilizare politică pentru Ma, care încearcă să înlăture Partidul Democrat Progresist în exercițiu la scrutinul de sâmbătă, spune Business Insider

Sub guvernarea DPP, Taiwanul a fost din ce în ce mai critic față de China. În același timp, liderul chinez Xi Jinping a promis, de asemenea, să „reunifice” Beijingul și Taipei.

Ma, ale cărui politici s-au axat pe fluidizarea relațiilor cu China, a declarat pentru DW că a dat parțial vina pe DPP pentru înrăutățirea tensiunilor dintre cele două maluri ale Prutului.

Walker, redactorul-șef internațional al DW, l-a întrebat pe Ma ce părere are despre posibilitatea ca Taiwanul să rețină Armata Populară de Eliberare la timp pentru sosirea forțelor americane.

„Asta este prea optimist”, a spus Ma, râzând. 

Când a fost întrebat dacă simte că descurajarea militară este „aproape imposibilă”, Ma a spus că este „foarte dificilă” și a pledat pentru o diplomație neconflictuală cu Xi.

„Nu ar trebui să ne punem toată încrederea în apărare”, a spus Ma.

China-Taiwan, armată

Fostul președinte și partidul său au caracterizat alegerile din acest an ca fiind o alegere între „pace și război”

El a primit critici dure din partea DPP în martie 2023 pentru că a vizitat Beijingul pe fondul unor tensiuni sporite. „Suntem cu toții chinezi”, a declarat fostul lider în timpul vizitei sale, reluând apelurile lui Xi pentru ca etnicii chinezi din întreaga lume să își amintească rădăcinile lor străvechi.

Relațiile cu China – și perspectiva unui război – au ocupat un loc central în cadrul viitoarelor alegeri din Taiwan.

Partidul acestuia și-a făcut campanie în mare parte pe prezentarea sa ca fiind calea pentru evitarea războiului cu China. Între timp, candidatul DPP, Lai Ching-te, a promis să rămână alături de rezistența președintelui Tsai Ing-wen împotriva Chinei.

Ultimii ani la putere ai lui Tsai au fost marcați de o apropiere sporită de SUA, președintele de atunci al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, vizitând Taipei în august 2022, iar Tsai vizitând SUA în martie 2023.

Ambele călătorii au înfuriat Beijingul, care a răspuns prin lansarea unor exerciții militare extinse în jurul Taiwanului, în încercarea de a intimida insula. 

Registration

Aici iti poti reseta parola