Evenimentul Istoric > Articole online > La 9 ianuarie 1990, 400 de ofițeri de Securitate urmau să fie executați ca teroriști
Articole online

La 9 ianuarie 1990, 400 de ofițeri de Securitate urmau să fie executați ca teroriști

Ni s-au dat arme automate AKM, urma să fim îmbarcați în autobuze și să fim duși la Cimitirul Ghencea, unde ni s-a spus că sunt mai mulți teroriști bine echipați și înarmați, care vor să atace Ministerul Apărării Naționale, își continuă Cezar Dobre povestea.

La loc comanda

„Înainte de a fi îmbarcați a venit un grup de ofițeri superiori format din generalul Giani Bucurescu – șeful Securității Municipiului București, generalul Ion Hortopan – comandantul CIT (Comandamentul trupelor de infanterie și tancuri) și câțiva colonei de la Securitate și de la Armată. Printre aceștia se afla și colonelul Ion Dobre de la Consiliul Politic al Ministerului Apărării (tatăl meu), care ne-au întors în birouri spunând că ordinul este anulat.

Aceștia și-au dat seama de masacrul care urma să aibă loc.
Pentru curățarea cimitirului de teroriști nu era nevoie de peste 400 de cadre militare, ci de o grupă de 8-10 ofițeri și subofițeri.

Ordinul generalului Militaru

La data de 9 ianuarie 1990, dacă am fi fost duși în Cimitirul Ghencea am fi fost executați sub pretextul că noi eram teroriștii din decembrie 1989, acesta fiind ordinul dat de generalul Nicolae Militaru.

Ordinul a fost aprobat de ”noua conducere de partid și de stat” care era speriată că nu putea justifica numărul mare al morților și răniților din decembrie 1989.

Consider că, unul din cei mai mari criminali ai Revoluției din decembrie 1989 a fost generalul Nicolae Militaru, dovedit colaborator al GRU, care a comandat execuția colonelului Trosca, care a comandat arestarea generalului Iulian Vlad, sub privirile binevoitoare ale ambasadorului URSS Evgheni Tiajelnikov și a comandat ”operațiunea Cimitirul Ghencea” în care urmau să fie executați câteva sute de ofițeri și subofițeri de la Direcția a V-a și de la Consiliul Politic al M.I.

De asemenea, consider că, generalul Nicolae Militaru a avut sprijinul unuia dintre cei mai urâți oameni de după Revoluție din cadrul Televiziunii Române, Teodor Brateș, al cărui nume mi-e silă să-l pronunț, care este cunoscut de toată lumea ca fiind ”Crainicul Revoluției”.

În perioada evenimentelor din decembrie 1989, acesta a dezinformat continuu opinia publică, anunțând în transmisiuni directe la TVR că: 200 de tancuri vin de la Pitești să înconjoare Bucureștiul, apa este otrăvită, USLA atacă televiziunea, o bombă a fost pusă la subsolul TVR, USLA atacă Ministerul Apărării, coloane de taburi de la Târgoviște se îndreaptă spre București.

Aceste informații s-au dovedit a fi fost false, dar au înspăimântat populația și au făcut ca cei care au fost înarmați, la ordinul lui Ion Iliescu, să tragă și să omoare sute de români, provocând haos”, a scris Cezar Dobre aici.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola