Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Kim Jong-un promite „sprijinul deplin” față de politica lui Vladimir Putin, într-un mesaj trimis de ziua națională a Rusiei
Articole online

Kim Jong-un promite „sprijinul deplin” față de politica lui Vladimir Putin, într-un mesaj trimis de ziua națională a Rusiei

Putin

Kim Jong-un promite „sprijinul deplin” față de politica lui Vladimir Putin, într-un mesaj trimis de ziua națională a Rusiei

Într-un mesaj adresat lui Putin pentru a marca luni ziua națională a Rusiei, conducătorul nord-coreean a promis „sprijinul deplin” al regimului său pentru invazia Moscovei în Ucraina, a anunțat agenția oficială de presă KCNA, potrivit The Guardian

„Dreptatea va învinge cu siguranță, iar poporul rus va continua să adauge glorie la istoria victoriei”, a declarat Kim într-o traducere în limba engleză a mesajului.

Phenianul a fost acuzat că furnizează arme Rusiei, în timp ce continuă să își dezvolte propriul arsenal de rachete balistice și arme nucleare, în ciuda anilor de sancțiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU, din care Rusia este membru permanent.

Rusia pare să se fi îndreptat către Coreea de Nord și alte națiuni într-o încercare disperată de a ocoli sancțiunile și controalele la export pentru a-și asigura armele de care are nevoie pentru a-și continua războiul de 16 luni împotriva Ucrainei.

Kim Jong-un, care s-a întâlnit cu Putin pentru prima dată în 2019, a făcut apel la o „cooperare strategică mai strânsă” între Phenian și Moscova, adăugând că se va „ține ferm de mână” cu liderul rus în obiectivul lor comun de a construi „o țară puternică”, a precizat KCNA.

Coreea de Nord a declanșat îngrijorarea internațională prin încercările sale evidente de a se apropia de Kremlin, acuzând SUA și aliații săi pentru războiul din Ucraina

În martie, SUA au afirmat că Moscova a trimis o delegație în Coreea de Nord pentru a oferi alimente – pe fondul rapoartelor privind penuria de alimente – în schimbul armelor, încălcând astfel sancțiunile Consiliului de Securitate.

„Ca parte a acestui acord propus, Rusia ar primi mai multe tipuri de arme și muniții de la Phenian”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională al Casei Albe, John Kirby.

Vladimir Putin a răspuns la propunerile lui Kim, solicitând la rândul său legături mai strânse. Într-un schimb de scrisori în august anul trecut pentru a marca ziua eliberării – când Coreile au fost eliberate de sub dominația colonială japoneză în 1945 – Putin a declarat că Rusia și Coreea de Nord vor „continua să extindă relațiile bilaterale cuprinzătoare și constructive” pentru a consolida securitatea și stabilitatea peninsulei coreene și a Asiei de nord-est.

În iulie 2022, Coreea de Nord a recunoscut două „republici populare” separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei ca state independente, iar oficialii au evocat perspectiva trimiterii de lucrători nord-coreeni în aceste țări pentru a ajuta în construcții și în alte sectoare. Doar Coreea de Nord și Siria recunosc anexiunile rusești.

Registration

Aici iti poti reseta parola