Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Imagini în premieră cu primul „satelit spion” nord-coreean. Decizia luată de Kim Jong-un
Articole online

Imagini în premieră cu primul „satelit spion” nord-coreean. Decizia luată de Kim Jong-un

Kim Jong un

Imagini în premieră cu primul „satelit spion” nord-coreean. Decizia luată de Kim Jong-un

satelit

Kim Jong-un a inspectat primul satelit militar de spionaj al Coreei de Nord și a dat undă verde pentru „planul de acțiune viitor” al acestuia, potrivit presei de stat și preluat de The Guardian

Kim s-a întâlnit marți cu „comitetul pregătitor de lansare a satelitului nepermanent” înainte de a vedea satelitul, a declarat Agenția Centrală Coreeană de Presă (KCNA).

În urmă cu o lună, Kim a declarat că asamblarea satelitului a fost finalizată și a dat undă verde pentru lansarea acestuia. Acel raport a venit la aproximativ o săptămână după ce Phenianul a lansat ceea ce a declarat a fi o nouă rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, marcând un progres major în programele sale de armament interzise.

Rachetele balistice intercontinentale și capacitățile de lansare spațială utilizează tehnologii comune

Satelitul pare a fi un cilindru poligonal, acoperit cu o folie izolatoare aurie și echipat cu panouri solare. Fotografiile au fost parțial estompate. Kim a fost fotografiat cu o lună mai devreme la „Administrația Națională de Dezvoltare Aerospațială” (Nada) în fața unui ecran care arăta ceva cu o formă similară, de asemenea neclară.

Marți, „după ce a luat cunoștință în detaliu de activitatea comisiei, [Kim] a inspectat satelitul de recunoaștere militară nr. 1, care este gata de încărcare după ce a fost supus verificării finale de asamblare generală și testului de mediu spațial”, a precizat KCNA.

Kim a acuzat SUA și Coreea de Sud de escaladarea a ceea ce el a numit „mișcări de confruntare” împotriva Nordului și a declarat că țara sa își va exercita dreptul la autoapărare.

Kim a „aprobat apoi planul de acțiune viitor al comitetului pregătitor”, a adăugat KCNA.

Dezvoltarea unui satelit de recunoaștere militară a fost unul dintre proiectele-cheie de apărare prezentate de Kim în 2021.

În decembrie 2022, Coreea de Nord a declarat că a efectuat un „test important în etapa finală” pentru dezvoltarea unui satelit de spionaj, despre care a spus că va fi finalizat până în luna aprilie a acestui an.

La momentul respectiv, experții din Coreea de Sud au ridicat rapid îndoieli cu privire la rezultate, spunând că, calitatea imaginilor alb-negru publicate de Coreea de Nord – presupus a fi luate de pe un satelit – era slabă.

Phenianul nu a furnizat o dată de lansare, deși Kim a declarat în aprilie că satelitul va fi trimis „la data planificată”.

În 2022, Coreea de Nord s-a declarat o putere nucleară „ireversibilă”, punând aparent capăt posibilității unor discuții de denuclearizare.

Potrivit analiștilor, Phenianul ar avea dificultăți în a face recunoaștere prin satelit cu propria tehnologie și fără ajutor tehnologic din partea Rusiei sau Chinei.

Registration

Aici iti poti reseta parola