Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Imagini în premieră cu primul „satelit spion” nord-coreean. Decizia luată de Kim Jong-un
Articole online

Imagini în premieră cu primul „satelit spion” nord-coreean. Decizia luată de Kim Jong-un

Kim Jong un

Dictatorul vizitează instalația de asamblare, în timp ce presa de stat afirmă că satelitul va fi gata de decolare după ultimele verificări.

Imagini în premieră cu primul „satelit spion” nord-coreean. Decizia luată de Kim Jong-un

satelit

Kim Jong-un a inspectat primul satelit militar de spionaj al Coreei de Nord și a dat undă verde pentru „planul de acțiune viitor” al acestuia, potrivit presei de stat și preluat de The Guardian

Kim s-a întâlnit marți cu „comitetul pregătitor de lansare a satelitului nepermanent” înainte de a vedea satelitul, a declarat Agenția Centrală Coreeană de Presă (KCNA).

În urmă cu o lună, Kim a declarat că asamblarea satelitului a fost finalizată și a dat undă verde pentru lansarea acestuia. Acel raport a venit la aproximativ o săptămână după ce Phenianul a lansat ceea ce a declarat a fi o nouă rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, marcând un progres major în programele sale de armament interzise.

Rachetele balistice intercontinentale și capacitățile de lansare spațială utilizează tehnologii comune

Satelitul pare a fi un cilindru poligonal, acoperit cu o folie izolatoare aurie și echipat cu panouri solare. Fotografiile au fost parțial estompate. Kim a fost fotografiat cu o lună mai devreme la „Administrația Națională de Dezvoltare Aerospațială” (Nada) în fața unui ecran care arăta ceva cu o formă similară, de asemenea neclară.

Marți, „după ce a luat cunoștință în detaliu de activitatea comisiei, [Kim] a inspectat satelitul de recunoaștere militară nr. 1, care este gata de încărcare după ce a fost supus verificării finale de asamblare generală și testului de mediu spațial”, a precizat KCNA.

Kim a acuzat SUA și Coreea de Sud de escaladarea a ceea ce el a numit „mișcări de confruntare” împotriva Nordului și a declarat că țara sa își va exercita dreptul la autoapărare.

Kim a „aprobat apoi planul de acțiune viitor al comitetului pregătitor”, a adăugat KCNA.

Dezvoltarea unui satelit de recunoaștere militară a fost unul dintre proiectele-cheie de apărare prezentate de Kim în 2021.

În decembrie 2022, Coreea de Nord a declarat că a efectuat un „test important în etapa finală” pentru dezvoltarea unui satelit de spionaj, despre care a spus că va fi finalizat până în luna aprilie a acestui an.

La momentul respectiv, experții din Coreea de Sud au ridicat rapid îndoieli cu privire la rezultate, spunând că, calitatea imaginilor alb-negru publicate de Coreea de Nord – presupus a fi luate de pe un satelit – era slabă.

Phenianul nu a furnizat o dată de lansare, deși Kim a declarat în aprilie că satelitul va fi trimis „la data planificată”.

În 2022, Coreea de Nord s-a declarat o putere nucleară „ireversibilă”, punând aparent capăt posibilității unor discuții de denuclearizare.

Potrivit analiștilor, Phenianul ar avea dificultăți în a face recunoaștere prin satelit cu propria tehnologie și fără ajutor tehnologic din partea Rusiei sau Chinei.

Registration

Aici iti poti reseta parola