Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Kim Jong-un îşi face reapariţia și ordonă: „Pregătiți-vă pentru război”
Articole online

Kim Jong-un îşi face reapariţia și ordonă: „Pregătiți-vă pentru război”

Kim Jong-un

Kim Jong-un îşi face reapariţia și ordonă: „Pregătiți-vă pentru război”

Kim Jong-un nu mai apăruse în public de mai bine de o lună. Și, la fel ca întotdeauna, fiecare revenire a sa are un scop precis, nu numai în Coreea de Nord. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a participat luni la o reuniune extinsă a Comisiei Militare Centrale (CMC) pentru a ordona o pregătire operațională „intensificată” și pentru a aborda probleme precum pregătirea armatei în caz de război. Un mesaj amenințător după 36 de zile de tăcere.

Kim Jong-un a ordonat armatei sale să intensifice exercițiile și să fie gata de luptă. Prezidând reuniunea Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor de guvernământ, liderul a încurajat forțele armate să întreprindă „operaţiuni mereu victorioase” și să dea dovadă de o „putere militară de neegalat” pentru a deschide o nouă etapă de dezvoltare. Potrivit rapoartelor agenției oficiale coreene Central News, membrii Comisiei, care reprezintă liderii militari ai lui Kim, au discutat o serie de sarcini menite să inducă o „schimbare majoră” în forțele armate, inclusiv „extinderea și intensificarea constantă a operațiunilor de luptă și a exercițiilor” și „perfecţionarea pregătirii pentru război”. Comisia a mai discutat şi modificări organizaționale nespecificate pentru „îmbunătățirea și consolidarea” afacerilor militare, iar fotografiile reuniunii publicate de presa de stat arată un steag reprezentând un posibil nou departament numit „Oficiul General al Rachetelor”. Summitul a reprezentat şi ocazia de a dezvălui reorganizarea unei ramuri militare responsabilă de rachetele nucleare și că în octombrie 2022 a fost creat un nou corp, sau o altă unitate majoră.

Întâlnirea a avut loc pe fondul pregătirilor pentru marea paradă cu ocazia celei de a 75-a aniversare de la înființarea Armatei Populare Coreene şi ar putea reprezenta o oportunitate de a arăta rezultatele programului său de arme nucleare și de rachete, care suscită îngrijorarea Statelor Unite și a aliaților săi din Asia. Fotografiile publicate de presa locală prezintă și noile steaguri concepute pentru toate ramurile KPA, unul dedicat principalei arme nucleare a țării, ICBM Hwasong-17, iar cel de-al al doilea dedicat armatei, cu data 20 octombrie 2022 scrisă pe fundalul roșu, care, potrivit analiștilor, ar putea indica faptul că în urmă cu două luni și jumătate, fără să răspândească vestea, autoritățile militare din Coreea de Nord au creat un nou corp, sau unitate principală al cărui nume ar fi imprimat pe spatele steagului și ar urma să fie dezvăluit la parada militară.

Răspunsul SUA nu s-a lăsat așteptat

Reuniunea Comisiei Militare Centrale a avut loc chiar în momentul în care imaginile din satelit sugerează că la Phenian sunt în desfăşurare „pregătiri majore pentru paradă” în vederea sărbătorilor de stat din această lună. Coreea de Nord sărbătorește miercuri, 8 februarie, aniversarea înființării forțelor sale armate, iar pe 16 februarie „Ziua stelei strălucitoare”, dedicată zilei de naștere a lui Kim Jong-il, tatăl actualului lider Kim Jong.

Ca răspuns la testele balistice în creștere din Nord, Seulul și Washingtonul au decis să intensifice exercițiile militare comune: săptămâna trecută au organizat manevre aeriene comune cu bombardiere strategice și luptători din forțele speciale, ceea ce a determinat Phenianul să avertizeze că astfel de exerciții ar putea „declanșa o confruntare generală”. Exercițiile comune Seul-Washington, primele din 2023, au avut loc în ziua succesivă angajamentului exprimat la Seul de către secretarul american al apărării, Lloyd Austin, de a consolida cooperarea în probleme de securitate pentru a contracara un Nord din ce în ce mai războinic și dotat cu arme nucleare.

Kim Jong-un a cerut recent o creștere „exponențială” a arsenalul atomic al Phenianului, inclusiv a producției în masă de arme nucleare tactice și dezvoltarea de noi rachete pentru contraatacuri nucleare. Liderul suprem a mai spus că în 2023, țara sa trebuie să-şi „consolideze în mod covârșitor puterea militară”, ca răspuns la ceea ce Phenianul numește ostilitate din partea Statelor Unite și a Coreei de Sud.

Registration

Aici iti poti reseta parola