Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Județul înființat de ruși cu ce-au rupt la 1812 din Iași. România pierdută
Articole online

Județul înființat de ruși cu ce-au rupt la 1812 din Iași. România pierdută

Judetul Bălți, cu o suprafață de 5.260 km², făcea parte dintre judetele Moldovei-de-Sus (oficial Basarabia de Nord), așezat la crucea a doua drumuri vechi: drumul Hotinului care străbate Moldova dintre Prut și Nistru prin mijloc și drumul Sorocăi care, prin orașul Bălți, ajunge la Iași.

Așa începe prezentarea județului pierdut din lucrarea „Țara Românească”, elaborată, în 1938 sub conducerea profesorului Dimitrie Gusti. Din aceeași sursă mai aflăm:

Relieful este un podis deluros (parte integranta din întinsul podis moldovenesc). Prin mijlocul judetului trece piezis de la NE catre SE, o culme înalta (200-300 m) si strâmta (4-8 km) care desparte bazinul Prutului de al Nistrului.

Înauntrul acestor doua bazine, numeroase culmi prelungi si mai rotunjite se ramifica, lasându-se în trepte, printre afluentii celor doua ape. De aici, aspectul valurat al reliefului acestui judet a carui unitate teritoriala, imperfecta, consta în faptul ca închide între granitele sale obârsiile celei mai întinse parti din vaile Basarabiei de Nord.

Aproape tot judetul e o stepa (cunoscuta stepa a Baltilor), care a produs si aici solul atât de fertil, cunoscut în stiinta sub numele de cernoziom « chocolat ».

Stepa Baltilor difera totusi de stepa Pontica fiind mai bogata în plante cu flori (de origine sarmatica) si foarte saraca în ierburi de origine meridionala. Padurea de stejar s-a pastrat numai pe câteva din dealurile înalte, situate în Nordul judetului.

Vechime si dezvoltare istorică

Judetul Bălți si-a luat numele de la orasul capitala. El a fost creat de Rusi, dupa anexarea Moldovei dintre Prut si Nistru, din partile judetului Iasi, trecute sub dominatia lor. I s-a dat drept capitala orasul Balti, proprietate particulara a unui oarecare Panaiot.

Dupa Unire, în loc sa fie trecut din nou judetului din care s-a desprins, judetul Bălți si-a vazut consacrata fiinta administrativa.

Starea populației

Dupa rezultatele provizorii ale recensamântului din 1930, judetul Balti numara de 386.476 locuitori.

La data de 1 iulie 1937 cifra probabila a populatiei judetului Balti a fost de 429.638 locuitori. Fata de populatia numarata la recensamântul din 1930 cifra aflata la 1 iulie 1937 reprezinta un spor natural de 43.162 locuitori în timp de 6 ani si jumatate, ceea ce corespunde unei cresteri medii de 11,2 %.

Economia

Asezat pe un pamânt deosebit de fertil, judetul Bălți este prin excelenta agricol. Productia sa agricola a dat nastere unei puternice industrii alimentare.

 Judetul ocupa o suprafata totala de 526.000 ha. Suprafata arabila este de 388.803 ha, adica 89,77% din suprafata judetului si 1,32 % din suprafata totala a tarii.

Din suprafata arabila a judetului, marea proprietate detine 13.615 ha, adica 3,50%, iar mica proprietate 375.188 ha, adica 96,50%. Din totalul suprafetei arabile cerealele ocupa 326. 664 ha.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola