Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Japonia ar putea construi 2 nave de război uriașe pentru a contracara amenințarea tot mai mare cu rachete din partea Coreei de Nord
Articole online

Japonia ar putea construi 2 nave de război uriașe pentru a contracara amenințarea tot mai mare cu rachete din partea Coreei de Nord

nava

Japonia ar putea construi 2 nave de război uriașe pentru a contracara amenințarea tot mai mare cu rachete din partea Coreei de Nord

Anunțul înseamnă că Japonia are acum opt distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice capabile să îndeplinească misiuni și vine în contextul unei serii record de teste de rachete efectuate de Coreea de Nord, cu peste 50 de rachete lansate în ultimele două luni și opt rachete balistice intercontinentale din ianuarie.

Cel puțin una dintre aceste rachete, lansată la 3 octombrie, a zburat direct deasupra teritoriului japonez – prima care a făcut acest lucru în ultimii cinci ani.

Lansările au forțat Japonia să își examineze sistemul său unic de apărare împotriva rachetelor balistice, care se bazează în mare măsură pe nave de război special echipate pentru a intercepta rachetele care se apropie.

Apărarea împotriva rachetelor balistice

Japonia a început să își dezvolte actualul sistem BMD în 2004. De atunci, acesta a evoluat într-un sistem BMD pe mai multe niveluri care implică toate cele trei ramuri ale Forțelor de autoapărare ale Japoniei.

Distrugătoarele echipate cu sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis al Forțelor maritime de autoapărare japoneze au sarcina de a intercepta rachetele balistice în faza de mijloc de traiectorie, când acestea se află încă în afara atmosferei terestre.

Forța de autoapărare aeriană a Japoniei comandă bateriile de apărare antirachetă Patriot cu rachete Patriot Advanced Capability-3, care sunt concepute pentru a intercepta rachetele balistice în faza lor terminală, după ce acestea reintră în atmosferă.

În cele din urmă, Forța de autoapărare terestră a Japoniei comandă sisteme de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune de tip 03, menite să intercepteze orice rachetă aflată în spațiul aerian cu rază medie de acțiune.

Interceptorii sunt conectați la o rețea masivă de sateliți, radare, nave și avioane care monitorizează zona din jurul Japoniei pentru a detecta orice amenințare venită. Datele pe care le colectează sunt încărcate în sistemul de apărare aerospațială la sol al Japoniei, sistemul de avertizare și control al Japoniei.

În câteva minute de la detectarea unei amenințări, JADGE calculează un posibil punct de impact și ordonă sistemelor de apărare relevante să se pregătească pentru interceptare. JADGE emite, de asemenea, un ordin de evacuare, dacă este necesar.

Distrugătoare BMD

Navele BMD echipate cu Aegis reprezintă cea mai importantă parte a sistemului BMD al Japoniei. Opt sunt în serviciu: patru distrugătoare din clasa Kongō (Kongō, Kirishima, Myōkō și Chokai), două distrugătoare din clasa Atago (Atago și Ashigara) și două distrugătoare din clasa Maya (Maya și Haguro).

Navele din clasa Maya sunt cele mai noi, puse în funcțiune în 2020 și 2021. Acestea sunt, de asemenea, primele distrugătoare BMD proiectate special pentru rolul BMD. Celelalte au fost modernizate după ce au intrat în serviciu.

Maya au 96 de tuburi de lansare verticală capabile să lanseze un amestec de rachete antisubmarin tip 07, rachete anti-navă tip 90 sau tip 17 și rachete RIM-162 Evolved Sea Sparrow. Cel mai important armament, însă, este reprezentat de interceptoare – rachetele SM-3 și SM-6.

La testele recente care au implicat Maya și Haguro în Hawaii, Maya a reușit să intercepteze cu succes o rachetă balistică în afara atmosferei cu o rachetă SM-3 Block IIA, iar Haguro a interceptat o altă rachetă în afara atmosferei cu o rachetă SM-3 Block IB.

Haguro a interceptat o rachetă care era urmărită de Maya, demonstrând capacitățile integrate de apărare antirachetă pe care JSDF le caută de mult timp.Mobilitatea acestora le permite să acopere o zonă mai mare și să se apropie mai mult de punctele de lansare ale inamicului. De asemenea, le face mai greu pentru inamici să le țintească și să le distrugă.

Prin lansarea din largul oceanului, navele BMD asigură, de asemenea, că niciun rest de propulsie al rachetelor SM-3 și SM-6 nu aterizează în zone populate – un motiv important pentru care Japonia a anulat achiziționarea sistemului Aegis Ashore în 2020.

În septembrie, Ministerul japonez al Apărării a anunțat că Japonia va construi două noi distrugătoare BMD.

Navele propuse ar avea o lungime de 210 metri, o lățime de 40 de mtri și ar deplasa aproximativ 20.000 de tone, ceea ce le-ar face să fie printre cele mai mari nave din flota japoneză de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Acestea ar fi mai mari decât distrugătoarele americane din clasa Zumwalt și puțin mai mici decât portavioanele japoneze din clasa Izumo, care sunt în curs de transformare pentru a opera avioanele F-35B.

Dimensiunile mai mari ale noilor nave ar permite JMSDF să le trimită în misiuni mai lungi, să le opereze pe vreme rea, să le înarmeze cu mai multe rachete și să le echipeze cu masivul radar SPY-7.

Prima navă este planificată să fie pusă în funcțiune în 2028, iar cea de-a doua în 2029.

nava

 

Registration

Aici iti poti reseta parola