Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Japonezii execută aproape 100 de prizonieri de război americani pe insula Wake
Articole online

Japonezii execută aproape 100 de prizonieri de război americani pe insula Wake

insula

Japonezii execută aproape 100 de prizonieri de război americani pe insula Wake

La sfârșitul lunii decembrie 1941, japonezii au întărit masiv forțele existente pe Insula Wake, parte a unui atol de corali situat la vest de Hawai, după ce nu au reușit să smulgă insula de la un număr mic de trupe americane la începutul lunii. Forța japonezilor era acum copleșitoare, iar majoritatea americanilor rămași în viață după bătălie au fost luați de japonezi de pe insulă și duși în lagăre de prizonieri de război din alte părți. Nouăzeci și șase au rămas în urmă pentru a fi folosiți ca forță de muncă forțată. Răspunsul Aliaților a fost bombardarea periodică a insulei – dar fără alte invazii terestre, ca parte a unei strategii mai ample a Aliaților de a lăsa anumite insule ocupate de japonezi în Pacificul de Sud să moară practic de foame în izolare.

Executarea acelor prizonieri de război americani rămași, care au fost legați la ochi și împușcați cu sânge rece, rămâne unul dintre cele mai brutale episoade ale războiului din Pacific.

În dimineața zilei de 7 decembrie 1941, piloții de vânătoare japonezi au făcut ultimele pregătiri pentru moartea lor. Aviatorii au scris scrisori de adio și le-au introdus în plicuri împreună cu șuvițe de păr, pe care cei dragi le-ar putea folosi la înmormântare. După un moment de rugăciune la sanctuarele shintoiste improvizate, aviatorii au spart liniștea cu două bătăi ascuțite ale mâinilor înainte de a bea pahare de sake ritual.

Deși este posibil ca piloții japonezi să fi țintit în mod deliberat ținte inamice după ce au suferit avarii catastrofale, nu aceasta a fost intenția misiunii lor.

„Piloții de vânătoare ai Marinei Imperiale Japoneze erau perfect dispuși să se sacrifice dacă nu exista altă cale de scăpare decât capturarea, dar asta este diferit de sinuciderea deliberată”, spune Burl Burlingame, istoric la Muzeul Aviației Pacificului din Pearl Harbor. „Termenul kamikaze a intrat în limba engleză și a ajuns să însemne orice act de sacrificiu de sine, deliberat și fără întoarcere. Ca atare, a fost folosit și interpretat greșit de scriitorii de istorie populară. La momentul Pearl Harbor, utilizarea oficială și sancționată a misiunilor sinucigașe deliberate era cu câțiva ani în viitor.”

Registration

Aici iti poti reseta parola