Evenimentul Istoric > Articole online > Jacqueline Kennedy devine doamna Onassis. Căsătoria care i-a distrus sufletul Mariei Callas
Articole online

Jacqueline Kennedy devine doamna Onassis. Căsătoria care i-a distrus sufletul Mariei Callas

Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis s-a născut la 28 iulie 1929, la Southampton, New York, SUA.

Ea a fost cea mai iubită Primă Doamnă a Statelor Unite.

Jackie, prin cultura sa, a reprezentat un formidabil avantaj politic, căci de-a lungul celor şapte ani care i-au despărţit pe cei doi de alegerile prezidenţiale, ea a împodobit discursurile soţului cu fraze din Voltaire sau cu referinţe istorice, manifestându-şi din plin talentul diplomatic, în timp ce John s-a dovedit de multe ori cel puţin un inabil în reaţiile care trebuiau construite pentru accesul în sferele înalte ale politicii.

Avea 23 de ani când s-a căsătorit cu Kennedy, iar nunta lor a fost considerată evenimentul anului. La ea au participat 1.200 de invitaţi.

La 8 noiembrie 1960, Kennedy a fost ales al 35-lea președinte al SUA, iar Jacqueline, la 31 de ani, devenea a treia cea mai tânără Primă Doamnă din istoria Statelor Unite.

 La 22 noiembrie 1963, Kennedy este asasinat la Dallas, Texas. Ca văduvă a lui JFK, Jackie a continuat să fie una dintre cele mediatizate celebrități ale lumii, fiind hărţuită de paparazzi, care o urmăreau pretutindeni.

După cinci ani de la moartea lui J. F. Kennedy, văduva sa s-a recăsătorit. Jackie s-a căsătorit la 20 octombrie 1968 cu armatorul grec Aristotel Onassis.

Jackie începuse să se teamă pentru viaţa ei şi a copiilor săi, şi dorea să părăsească Statele Unite, scrie history.info.

Bogatul Onassis îi oferea şansa să facă asta. Se va afirma, mai târziu, că Jackie l-a „cunoscut“ pe Aristotel Onassis încă din 1955.

La 20 octombrie 1968 s-a căsătorit cu Onassis pe insula privată a acestuia, Skorpios, punând capăt – spera ea – aventurii acestuia cu soprana Maria Callas.

Căsnicia nu a fost una fericită, cei doi exprimându-şi în repetate rânduri intenţia de a divorţa, lucru împiedicat din cauza legilor greceşti.

Căsnicia, de altfel, nu a durat decât şapte ani, până la moartea lui Onassis la vârsta de 69 de ani, la 15 martie 1975, în Neuilly-Sur-Seine, Franța, din cauza unei pneumonii, o complicație a afecțiunii de care suferea în ultimii săi ani de viață, miastenia gravis.

Potrivit legislaţiei greceşti, Jackie a putut moşteni doar o mică parte din averea lui Onassis, care era evaluată la 26 de milioane de dolari.

Conform testamentului, fiica magnatului Christina a moștenit 55% din averea Onassis, în timp ce restul de 45% au fost folosiți pentru „Fundația Alexander S. Onassis” înființată în memoria fiului său Alexander Onassis.

Jacqueline Kennedy se pare că ar fi primit o sumă declarată de circa 10.000.000 dolari (26 de milioane conform altor surse), sumă ce a fost negociată de fostul ei cumnat, Teddy Kennedy şi care va crește ulterior, la câteva sute de milioane, sub îndrumarea financiară a lui Maurice Tempelsman, omul ce i-a fost alături până la moarte.

După moartea lui Onasis, Jackie şi-a reluat cariera şi a devenit editor la Viking Press şi ulterior la Doubleday.

S-a implicat în activităţi caritabile şi civile, adunând fonduri pentru consolidarea sau renovarea unor edificii de marcă, districtul de teatru Broadway, Conservatorul din Central Park sau aripa egipteană a Muzeului Metropolitan, fiind numai câteva dintre acestea.

Risipitoare până la nebunie, Jakie avea nevoie uneori de circa 30.000 de dolari doar pentru „împrospătarea” lunară a garderobei sale.A rămas memorabilă vizita de 10 zile din Iran, în anul 1972, nota ei de plată pentru acest sejur ridicându-se la … 700.000 de dolari!

În anul 1993, Jacqueline Kennedy Onassis a fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkin, o formă de cancer.

A murit la 19 mai 1994, la vârsta de 64 de ani, la New York.

Căsătoria lui Jackie cu Onassis i-a distrus, pur şi simplu, sufletul Mariei Callas, care trăise o pasiune nebună, distructivă şi violentă cu armatorul grec.

Pentru el, a divorţat de soţul ei, dar Onassis a părăsit-o pe Callas după ce a cunoscut-o pe Jackie Kennedy, în ciuda speranţelor Mariei că relaţia lor nu va fi una de durată.

Căsătoria celor doi a fost lovitura de graţie pentru viaţa artistică şi sentimentală a Mariei Callas.

Înainte să moară, Aristotel Onassis a ajuns pe patul de spital, doborât de o boală rară de care suferea de ceva vreme: miastenia gravis, o afecţiune cronică, care provoacă slăbiciunea progresivă a muşchilor voluntari.

Jackie i-a stat alături câteva zile, interzicând prezenţa Mariei Callas.

După plecarea ei, Maria s-a furişat, însă, înnebunită de durere, la capul patului lui. Sfârşitul magnatului a venit, însă, mult mai repede decât s-ar fi aşteptat, din cauza unei pneumonii, o complicaţie a bolii care îl măcina.

După acest moment, Maria Callas se retrage la Paris, în uitare, în apartamentul din Avenue Georges-Mandel, printre depresii, cu mulţi căţei şi servitori.

A trecut la cele veşnice la 16 septembrie 1977, la doar 53 de ani, în condiţii care au rămas până astăzi neelucidate pe deplin, vorbindu-se inclusiv despre o posibilă sinucidere, sau despre o moarte „din dragoste”.

Oficial, criza cardiacă a fost reținută drept motiv al decesului, fără a fi specificate cauzele exacte.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola