Epilepsia este o tulburare neurologică asociată cu o perturbare a activității electrice a creierului, lucru care duce la apariția convulsiilor. Acestea apar atunci când o parte din celulele nervoase emit un flux prea puternic de semnale electrice, fenomene care pot avea loc în mai multe regiuni ale creierului. Când se întâmplă aceste descărcări de energie, se manifestă crizele de epilepsie, ce pot avea intensități și frecvențe diferite. Uneori, ele se pot repeta zilnic, dar ele pot apărea rar alteori, atunci când se urmează un tratament corespunzător.
Epilepsia intră în categoria bolilor neurologice grave, deoarece poate avea un impact puternic asupra calității vieții pacienților și le poate afecta activitățile de zi cu zi. Este important ca afecțiunea să fie diagnosticată la timp, pentru a se putea administra un tratament care să poată ține sub control simptomele.
Simptomele epilepsiei
Simptomele epilepsiei sunt reprezentate de convulsii care pot afecta orice parte a creierului. Așadar, manifestările pot fi diferite, în funcție de procesul controlat de regiunea cerebrală afectată. Poate fi vorba despre mișcări bruște și involuntare ale membrelor, stări de confuzie și modificare a stării psihice, în special apariția sentimentelor de teamă și anxietate. În cazurile mai severe, poate avea loc chiar și pierderea cunoștinței sau a controlului asupra vezicii și intestinelor.
Atunci când aceste simptome se declanșează, vorbim despre o criză de epilepsie. Acestea variază ca manifestări și pot fi mai mult sau mai puțin frecvente. În general, durata lor este una scurtă, însă există și cazuri grave, când crizele se succed rapid și pacientul nu își poate reveni. Uneori, pot apărea simptome care să semnaleze apropierea unor crize: dureri puternice de cap, stări de oboseală sau înroșirea feței. Printre factorii declanșatori ai crizelor, putem menționa lumina puternică intermitentă, lipsa somnului, un grad ridicat de stres sau febra.
Cauzele epilepsiei
Un prim factor care poate determina apariția epilepsiei este cel genetic. Anumite cazuri ale acestei afecțiuni pot fi moștenite, însă ele sunt destul de rare. Boala poate apărea și dintr-o serie de cauze prenatale, precum consumul de droguri în timpul sarcinii sau alți factori ce pot afecta dezvoltarea fătului.
O altă cauză a epilepsiei este reprezentată de traumatismele cranio-cerebrale. Atunci când o persoană suferă o lovitură puternică la cap, în general în urma unui accident, riscurile de apariție ale acestor simptome grave cresc. Însă, de cele mai multe ori, epilepsia este asociată cu alte afecțiuni: tulburări de dezvoltare precum autismul, tumori, afecțiuni neurologice, accidentul vascular cerebral sau probleme de ordin metabolic (uremia).
Diagnostic și tratament
Diagnosticul epilepsiei se realizează prin intermediul unui examen clinic neurologic și al unor investigații imagistice precum EEG (electroencefalograma), CT sau RMN. Medicul va dori să știe și cât mai multe detalii despre momentul în care s-a declanșat criza, ce a provocat-o și cum s-a desfășurat. Este important ca diagnosticul să fie plasat cât mai devreme, pentru a putea începe imediat tratamentul.
Acesta constă în administrarea unor medicamente împotriva convulsiilor. Cu ajutorul acestora, manifestările neplăcute vor fi ținute sub control în majoritatea cazurilor, iar mulți pacienți își pot desfășura fără probleme activitățile zilnice. În cazul în care tratamentul medicamentos nu funcționează așa cum s-ar dori, se poate apela și la o operație.
Epilepsia este o tulburare neurologică gravă, care afectează în mod serios calitatea vieții, dar care poate fi ținută sub control în majoritatea cazurilor prin tratament. Însă, condiția principală este ca aceasta să fie diagnosticată cât mai repede, pentru a se putea administra acest tratament. Nu ezita să mergi la medic atunci când ai de-a face cu orice fel de manifestare neplăcută și urmează doar recomandările acestuia.