Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Istoria tulburătoare a psihozei de masă
Articole online

Istoria tulburătoare a psihozei de masă

Cel mai cunoscut exemplu

Procesul vrăjitoarelor Salem a apărut pentru prima dată după ce femeile au experimentat diferite tipuri de crize. În loc să fie considerată o problemă a sănătății mintale sau fizice, orășenii au tras imediat concluzia că ar fi vorba despre opera unor vrăjitoare, ipoteză susținută și de Dr. William Griggs.

Între 1692 și 1693, peste 200 de persoane au fost acuzate de vrăjitorie, nouăsprezece dintre acestea fiind spânzurate. Unii oameni de știință susțin că această situație a fost cauzată de o ciupercă care se găsea în alimentele populare în acea regiune. Această ciupercă provoca boli fizice, iluzii și spasme musculare.

Halucinația englezilor

Jack, descris de locuitorii din Anglia victoriană ca un fel de demon care teroriza femeile, cu un râs maniacal și cu mâini care aveau gheare, între 1837-1838 se implica în tot felul de activități ilicite. Cea mai mare problemă a lui Jack este că a fost produsul unei halucinații colective, istoricii rămânând încă nedumeriți de numărul mare de relatări privind acest maniac.

Experții susțin că această isterie a fost provocată de Revoluția Industrială și de stresul socio-economic în creștere din Anglia. Cu toate acestea, ei nu au exclus complet teoria potrivit căreia Jack ar fi putut exista, fiind un aristocrat care se juca cu mintea oamenilor.

Criza de râs

Cu ceva timp în urmă, epidemia de râs din Tanganyika a pus stăpânire pe întreaga populație. Totul a început într-o școală, când o tânără a căzut într-un acces de râs incontrolabil. Pe parcursul lunilor care au urmat, aproximativ o mie de persoane au fost afectate de boală, determinând închiderea a paisprezece școli din oraș. Simptomele așa-numite boli au inclus crize de râs care au durat până la câteva săptămâni, urmate de episoade violente.

Experții susțin că și în prezent este resimțită psihoza de masă

Un articol publicat pentru prima dată în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică și preluat ulterior de Biblioteca Națională de Medicină din SUA susține că: „Informațiile eronate care sunt răspândite pot afecta sănătatea publică în mod negativ sub formă de psihoză de masă. Susținem că aceste lucruri ar putea avea consecințe nefaste în timpul crizei COVID-19. „

Pe măsură ce masele se prăbușesc, orice persoană care are un alt punct de vedere va fi etichetată ca suferind de o anumită problemă psihică, fiind creată o altă psihoză de masă. Datorită naturii psihozei, este imposibil ca o astfel de situație să fie identificată de persoanele care trăiesc în ea.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola