Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Istoria care nu se învață la școală. Cum a început cel de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Istoria care nu se învață la școală. Cum a început cel de-al Doilea Război Mondial

Orașul unde a început a doua conflagrație mondială

Cu numai o săptămână înainte, pe 23 august 1939, fusese semnat Pactul de neagresiune între Uniunea Sovietică și Germania Nazistă, care includea și neagresiunea Poloniei. Același pact, numit Molotov-Ribbentrop, avea și un protocol secret ce afecta Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, România și Polonia, care trebuiau să intre sub ocupația totală sau parțială a Uniunii Sovietice și a Germaniei Naziste.

Pentru mulți istorici, acest război a fost ciudat, deoarece atacarea Poloniei ar fi trebuit să declanșeze alianțele militare ale Poloniei cu Franța și Marea Britanie, punându-le pe acestea în stare de război. Situația care nu s-a întâmplat.

Ceea ce se cunoaște mai puțin este că invadarea Poloniei a început încă din seara zilei de 31 august 1939. În orașul Gliwice, la câțiva kilometri de granița cu Polonia, două mașini au intrat pe poarta stației radio Gliwice, în una dintre acestea fiind Franciszek Honiok, care s-a implicat în mai multe revolte împotriva germanilor.

Îmbrăcat în haine ale armatei poloneze, Honiok a fost folosit pentru a crea provocarea unui incident fals care să ajute Germania nazistă să provoace atacul asupra Poloniei. Intitulată Operațiunea Himmler, trupele germane îmbrăcate în uniforme poloneze au atacat stabilimentele de pe granița, lăsând în urma lor cadavrele unor ofițeri germani îmbrăcați în polonezi. Una dintre aceste locații era stația de radio Gliwice.

Moștenirea Poloniei

Imediat după acest atac, inginerii germani fiind constrânși de naziști au transmis un mesaj la radio. “Atenție! Aici Gliwice! Stația radio a fost ocupată de polonezi.” Ca răspuns, Hitler a acuzat Polonia pentru incitare la violență, enumerând mai multe acte de violență, toate comise de trupele lui fidele, SS.

Așa a început cel de-al Doilea Război Mondial. Prima dată când au ieșit la iveală detalii despre Operațiunea Himmler a fost în timpul proceselor de la Nurnberg. În prezent, turnul radio de la Gliwice încă există, însă stația radio a fost distrusă și înlocuită cu un muzeu dedicat acestui incident. Astăzi, zona aparține Poloniei.

Registration

Aici iti poti reseta parola