Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Istoria Bucureștilor. Fântâna și blocul Zodiac
Articole online

Istoria Bucureștilor. Fântâna și blocul Zodiac

Fântâna Zodiac a fost inaugurată în 1935, de regele Carol al II-lea al României, cu ocazia festivităţilor ocazionate de Luna Bucureştilor, care au durat în cel an din 9 mai până la 9 iunie. La vremea aceea, locaţia se numea Piaţa Mareşal Joffre, actualul parc Carol.

Fântâna constă dintr-un bazin circular, de mari dimensiuni, în mijlocul căruia se înalţă o cupă de piatră şi a fost concepută de arhitectul Octav Doicescu, iar mozaicurile negre pe fond cenuşiu, reprezentând zodiile, au fost realizate de sculptorul Mac Constantinescu.

Lucrările au fost executate de arhitecţii August Schmiedigen şi Dorin Pavel.

„… ajungem în Piaţa Libertăţii, situată în faţa intrării în parc şi având în centru o fântână de forma unei cupe largi cu picior.

Fântâna datează din 1935, an când a fost construită pentru tradiţionalele serbări ale Lunii Bucureştiului. Autorul planurilor fântânii a fost arhitectul Octav Doicescu.

Pe partea sa exterioară, cupa fântânii este împodobită cu figurile zodiacului, lucrate în mozaic alb-negru de sculptorul Mac Constantinescu”, scrie Silvia Colfescu în volumul „Bucureşti: ghid turistic, istoric, artistic” (Ed. Vremea, 2009).

A doua astfel de construcţie iconică este blocul Zodiac din zona Dorobanţi, o foarte impunătoare clădire, ridicată în 1946, la un an de la terminarea războiului.

Edificiul este un excelent design modernist al arhitecţilor Radu Dudescu şi Mircea Marinescu, decorat cu şaisprezece panouri reprezentând semne zodiacale, creaţii ale artistului Constantin Baraschi, se arată pe casedeepoca.wordpress.com

Registration

Aici iti poti reseta parola