Cine a fost ultimul rege al Albaniei care a reușit să evite 55 de tentative de asasinat?
Regele Zog I al Albaniei, în centru, pozează cu prințul moștenitor Vogal Esad, colonelul Saredgzi, Generalul Aranita, Generalul Ghilardi și Colonelul Basha. În jurul anului 1930
Regele Zog I al Albaniei apărea rar în public. Avea încredere doar în mama sa pentru a-i pregăti mâncarea, de teamă să nu fie otrăvit și era înconjurat de cele mai loiale gărzi ale sale, care erau, de asemenea, membri ai familiei regale.
În tinerețe, monarhul și-a ajutat țara să lupte pentru independența față de Imperiul Otoman. În calitate de colonel în forțele revoluționare, la vârsta de 17 ani, a adunat 2.000 de soldați împotriva turcilor într-o zonă îndepărtată din Albania. Compatrioții săi au auzit de curajul său, iar Zogolli a devenit parte a politicii naționale. El și-a schimbat apoi numele de familie în Zogu pentru a suna mai bine în albaneză.
După încheierea Primului Război Mondial în 1918, Albania nu a avut un guvern la putere
Italia a ocupat Albania la scurt timp după aceea, dar guvernul provizoriu implementat nu a fost o soluție satisfăcătoare pentru poporul albanez. Albania era o țară mică, aflată între mai multe puteri beligerante. În ultimele secole, etnicii albanezi nu au trăit niciodată într-o țară independentă. În cadrul acestei confruntări, Zog a ajuns la putere. La începutul anilor ’20, Zog a fost numit ministru de interne al noului guvern și, ulterior, a fost ales prim-ministru în 1922.
La scurt timp după ce a fost ales prim-ministru, au apărut primele tentativele de asasinat. Acest lucru s-a datorat faptului că Zog avea o modalitate de a-și face adversarii politici să dispară sau să plece în exil. Oricine nu era de acord cu politicile lui Zog era, în mintea sa, un dușman al libertății.
Regele Zog I al Albaniei într-unul dintre numeroasele sale portrete oficiale
La 23 februarie 1924, Zog a fost împușcat și rănit în timp ce intra în Parlamentul albanez. Un bărbat pe nume Beqir Valteri l-a împușcat pe Zog de două ori, o dată în mână și a doua oară în șold. Liderii adunați din Albania au fost îngroziți în timp ce Zog s-a așezat calm la masa sa pentru a-și continua munca. Apoi s-a ridicat pentru a lua cuvântul, spunând:
„Astfel de lucruri se întâmplă des – nu putem spune când și unde – prin urmare, haideți să tratăm problema cu calm”.
„Cu alte cuvinte, nu le spuneți oamenilor despre tentativa de asasinat”
Dar vestea s-a răspândit, iar atentatul împotriva lui Zog a întărâtat opoziția. Forțele loiale lui Zog l-au ucis apoi pe Avni Rustemi, un politician albanez popular suspectat că ar fi fost implicat în complotul de asasinat, la 20 aprilie 1924. Acest asasinat mediatizat a servit la evidențierea faptului că presupusul guvern central nu reprezenta o conducere puternică.
Zog și adepții săi au fost forțați să plece în exil în iunie 1924, dar acest lucru nu a fost sfârșitul manevrelor sale politice. S-a întors triumfător la începutul anului 1925 și a organizat o lovitură de stat de succes.
Regele Zog I împreună cu Ministrul de Externe italian Gian Galeazzo Ciano în 1937
Parlamentul a decis apoi să-l aleagă în calitate de prim-ministru pentru un mandat de șapte ani
În 1928, Zog s-a încoronat rege cu aprobarea Italiei. Banii de la Benito Mussolini au fost destinați pentru construirea a două palate opulente. În timpul încoronării sale, trupele lui Zog au redus mulțimea la minimum, de teama unei noi tentative de asasinat.
În timp ce Zog trăia în opulență, țăranii, fermierii și foștii militari erau extrem de săraci. La începutul anilor ’30, Zog a devenit obsedat de securitatea personală. Gărzile sale erau chiar membrii tribului său Mati, un popor care avea o istorie de 400 de ani alături de familia lui Zog.
Zog a părăsit Albania pentru Viena, Austria, în ianuarie 1931, cu scopul de a solicita asistență medicală. „Terapia” sa a inclus o excursie la faimoasa operă din Viena. În timp ce regele intra în mașina sa după spectacol, doi foști membri ai Armatei Albaneze au tras asupra lui și a grupului său.
Asasinii nu l-au nimerit pe rege. Trăgătorii l-au ucis pe unul dintre consilierii săi apropiați și l-au rănit pe altul.
Împrumuturile de mai multe milioane de dolari acordate de Mussolini lui Zog au avut un preț, deși Zog a încercat să minimizeze amprenta Italiei, statul fascist a invadat Albania în 1939
Zog a fugit apoi în Marea Britanie cu 2 milioane de dolari ascunși într-un cont bancar. A folosit banii pentru a trăi o viață de lux, inclusiv pentru a cumpăra o proprietate de 60 de hectare în Long Island. Era un refugiu construit pentru un rege, dar Zog nu a mai ajuns niciodată în America. Palatul a rămas nelocuit și se află astăzi în ruine. Conducătorul destituit a murit la Paris în 1961.
În ceea ce privește numărul de tentative de asasinat, Zog nu a fost singurul lider vizat în acest fel. Charles de Gaulle a supraviețuit la peste 30 de tentative de asasinat, în timp ce CIA a planificat în mod deliberat peste 600 de asasinate împotriva lui Fidel Castro.