Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > IREAL! Cum a încercat Richard Nixon să bombardeze nuclear Coreea de Nord în timp ce era beat!
Articole online

IREAL! Cum a încercat Richard Nixon să bombardeze nuclear Coreea de Nord în timp ce era beat!

richard-nixon

IREAL! Cum a încercat Richard Nixon să bombardeze nuclear Coreea de Nord în timp ce era beat!

Richard Nixon a câștigat președinția SUA în 1968. La început, se aștepta ca el să îl înfrunte pe Lyndon B. Johnson, dar președintele de atunci a decis să nu mai candideze pentru realegere. Senatorul Robert F. Kennedy era, de asemenea, considerat un candidat puternic, dar a fost asasinat de Sirhan B. Sirhan în luna iunie a aceluiași an.

Nixon promisese multe lucruri alegătorilor. El dorea să pună capăt războiului din Vietnam, dar să facă acest lucru într-un mod care să împiedice SUA să piardă puterea globală. De asemenea, el a promis să controleze tinerii care ieșeau în stradă din diferite motive și a vrut să adopte o linie dură împotriva comunismului. Aceasta includea și amenințarea tot mai mare care apărea din partea Coreei de Nord.

Richard Nixon avea probleme cu alcoolul

Deși nu era cunoscut publicului larg la acea vreme, Richard Nixon consuma alcool frecvent în timp ce se afla la Casa Albă – și, potrivit apropiaților săi, nu era nevoie de prea mult pentru ca președintele SUA să se îmbete.

Există o serie de povești despre întâmplări ciudate care au avut loc atunci când Nixon era beat. În timpul Războiului de Yom Kippur din 1973, premierul britanic Edward Heath l-a sunat pe Nixon pentru a concepe o strategie. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Henry Kissinger, i-a spus că președintele era prea beat pentru a vorbi. În timpul unui alt incident, câțiva dintre amicii de pahar ai lui Nixon au adus mai multe prostituate pe proprietate la ora 2:00 dimineața, dar au fost opriți de agenții Secret Service.

Cu toate acestea, cea mai gravă poveste despre Nixon beat în timp ce era cel mai puternic om din lume se referă la un incident care a fost la un pas de a se întâmpla cu Coreea de Nord.

Incidentul Coreea de Nord

Coreea de Nord a fost mult timp un ghimpe în coasta SUA. La sfârșitul anilor 1960, regimul comunist era în mare parte finanțat (și protejat) de Uniunea Sovietică și, ca urmare, liderul Kim Il-Sung putea lua măsuri provocatoare știind că are de partea sa puterea Rusiei.

Unul dintre aceste acte a avut loc în aprilie 1969, când un Mikoyan-Gurevich MiG-21 pilotat de Coreea de Nord a doborât un avion de spionaj Lockheed EC-121M Warning Star al marinei americane deasupra Mării Japoniei. Toți cei aflați la bordul aeronavei – 30 de marinari ai Marinei și un pușcaș marin american – au fost uciși, constituind cea mai mare pierdere a unui echipaj aerian american în timpul Războiului Rece.

Când Richard Nixon, care se afla în funcție de doar câteva luni, a aflat vestea despre echipa de recunoaștere, s-a înfuriat.

Richard Nixon avea planuri ciudate pentru Coreea de Nord

În noaptea în care Richard Nixon a fost informat despre doborârea EC-121M, începuse deja să bea și nu era dispus să accepte atacul.

Potrivit celor care se aflau la Casa Albă în acea noapte, președintele SUA a ordonat un atac nuclear împotriva Coreei de Nord. Atacul urma să includă utilizarea unui dispozitiv nuclear de 330 de kilotone pe o pistă de aterizare nord-coreeană. Kissinger s-a întâlnit cu alte persoane de rang înalt din administrație și s-a luat decizia de a ignora ordinul până dimineață. Speranța era că Nixon nu va cere o manevră atât de agresivă după ce va avea ocazia să se dezmeticească.

În loc să lanseze un atac nuclear, SUA au sfârșit prin a activa Task Force 71 (TF-71). Dispunând de un număr de crucișătoare, distrugătoare, portavioane și o navă de luptă, desfășurarea a fost una dintre cele mai mari demonstrații de forță de la Războiul din Coreea încoace. După câteva zile petrecute în Marea Japoniei, navele au fost retrase.

În acea noapte, și în multe altele, Kissinger a reușit să domine cele mai rele instincte ale lui Nixon. Se părea că protocolul, atunci când Nixon dorea să facă ceva drastic, cum ar fi declanșarea unui război sau concedierea unui membru important al personalului, era să-l lase să doarmă.

Situațiile în care a fost implicat Nixon aduc cu siguranță în minte utilizarea celui de-al 25-lea amendament, care prevede că un președinte poate fi înlocuit temporar dacă acționează irațional. 

Registration

Aici iti poti reseta parola