Franța: un bun intermediar
Agenția de știri iraniană IRNA a raportat că Raisi i-a spus lui Macron că Statele Unite și Uniunea Europeană au obligația de a-și pune în aplicare angajamentele în temeiul acordului din 2015, în ciuda abaterilor americane și iraniene de la regulile stabilite. Sub președintele Francois Hollande, Franța a fost una dintre cele șase națiuni care au negociat acest acord, alături de Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Rusia și China.
După retragerea administrației Trump din acord, Franța a jucat un rol-cheie ca intermediar, contribuind la menținerea acordului intact, în ciuda sancțiunilor care creșteau venite din partea președintelui Trump. După ce a devenit președinte Joe Biden, diplomații americani, europeni și iranieni au deschis negocierile la Viena, privind o reîntoarcere la acordul din 2015.
În apelul telefonic între Raisi și Macron acesta a subliniat că „în orice negociere, drepturile națiunii iraniene ar trebui să fie garantate”. Macron i-a cerut lui Raisi să reia discuțiile cu Statele Unite cât mai repede cu putință și să stopeze activitățile de îmbogățire a Iranului, care încalcă acordul. Cei doi lideri au discutat și despre evenimentele din Liban, care este puternic influențată de Iran prin Hezbollah. Țara a marcat recent aniversarea de un an de la explozia portului Beirut, care a distrus o mare parte din capitală. Raisi i-a mulțumit lui Macron că a oferit Libanului ajutor financiar.
Chiar de pe 5 august, de când a preluat funcția de președinte, Raisi a subliniat că Iranul are dreptul la suveranitate și dezvoltare nucleară și că nu va lua în calcul presiunea sancțiunilor externe. Cu toate acestea, Raisi a mai susținut că programul nuclear al Iranului va rămâne pașnic și că națiunea va continua negocierile administrației anterioare pentru a reveni la acordul nuclear.