Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Iranul pus în dificultate de acordul nuclear. Noul președinte îi cere ajutorul lui Macron
Articole online

Iranul pus în dificultate de acordul nuclear. Noul președinte îi cere ajutorul lui Macron

Franța: un bun intermediar

Agenția de știri iraniană IRNA a raportat că Raisi i-a spus lui Macron că Statele Unite și Uniunea Europeană au obligația de a-și pune în aplicare angajamentele în temeiul acordului din 2015, în ciuda abaterilor americane și iraniene de la regulile stabilite. Sub președintele Francois Hollande, Franța a fost una dintre cele șase națiuni care au negociat acest acord, alături de Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Rusia și China.

După retragerea administrației Trump din acord, Franța a jucat un rol-cheie ca intermediar, contribuind la menținerea acordului intact, în ciuda sancțiunilor care creșteau venite din partea președintelui Trump. După ce a devenit președinte Joe Biden, diplomații americani, europeni și iranieni au deschis negocierile la Viena, privind o reîntoarcere la acordul din 2015.

În apelul telefonic între Raisi și Macron acesta a subliniat că  „în orice negociere, drepturile națiunii iraniene ar trebui să fie garantate”. Macron i-a cerut lui Raisi să reia discuțiile cu Statele Unite cât mai repede cu putință și să stopeze activitățile de îmbogățire a Iranului, care încalcă acordul. Cei doi lideri au discutat și despre evenimentele din Liban, care este puternic influențată de Iran prin Hezbollah. Țara a marcat recent aniversarea de un an de la explozia portului Beirut, care a distrus o mare parte din capitală. Raisi i-a mulțumit lui Macron că a oferit Libanului ajutor financiar.  

Chiar de pe 5 august, de când a preluat funcția de președinte, Raisi a subliniat că Iranul are dreptul la suveranitate și dezvoltare nucleară și că nu va lua în calcul presiunea sancțiunilor externe. Cu toate acestea, Raisi a mai susținut că programul nuclear al Iranului va rămâne pașnic și că națiunea va continua negocierile administrației anterioare pentru a reveni la acordul nuclear.

Registration

Aici iti poti reseta parola