Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Intrarea Bulgariei în Primul Război Mondial
Articole online

Intrarea Bulgariei în Primul Război Mondial

Bulgaria

Intrarea Bulgariei în Primul Război Mondial

Curtată în secret de ambele tabere în Primul Război Mondial ca potențial aliat în tumultoasa regiune balcanică, Bulgaria s-a decis în cele din urmă în favoarea Puterilor Centrale. În declarația sa din 11 octombrie 1916, Radoslavov a argumentat că o confruntare cu puterile aliate – Marea Britanie, Franța și Rusia – alături de Germania, Austria-Ungaria și Imperiul Otoman era de dorit nu numai din motive economice, deoarece ultimele două țări erau principalii parteneri comerciali ai Bulgariei, ci și ca o modalitate prin care țara să se apere împotriva agresiunii Serbiei, aliatul rus și principala putere din Balcani, pe care Radoslavov o considera „cel mai mare dușman” al țării sale.

„Astăzi vedem rase care se luptă, într-adevăr, nu pentru idealuri, ci doar pentru interesele lor materiale”, a susținut Radoslavov. „Prin urmare, cu cât suntem mai legați de o țară în mod material, cu atât mai mare este interesul acelei țări pentru menținerea și creșterea noastră, deoarece astfel va avea de câștigat cel care ne ajută și este legat de noi prin legături economice… Cifrele arată că economia noastră, interesele noastre și viața noastră economică sunt legate în mod inseparabil de Turcia, Germania și Austro-Ungaria…”

Bulgaria a acționat rapid după declarația sa de război, invadând provincia sârbă Macedonia și, în acest proces, punând o barieră în fața forțelor aliate din Grecia, în încercarea acestora de a ajuta armata sârbă. În vara anului 1916, Bulgaria a invadat și a ocupat o parte din Grecia, care pe atunci era neutră, organizând o ofensivă majoră în august, care a fost oprită doar de atacurile aeriene și navale britanice. A urmat un impas până în 1918, când Aliații au început să exercite mai multă presiune asupra germanilor pe Frontul de Vest, forțându-i să transfere un număr de trupe de pe frontul Salonic – așa cum erau cunoscute câmpurile de luptă din nordul Greciei și Macedonia – unde își ajutau aliații bulgari. Moralul dezintegrat și nemulțumirea tot mai mare în rândul trupelor bulgare și pe frontul intern au fost agravate de o nouă ofensivă aliată, lansată la mijlocul lunii septembrie.

La 24 septembrie, guvernul bulgar l-a autorizat pe comandantul armatei sale să ceară un armistițiu. Bulgaria a ieșit în mod oficial din Primul Război Mondial la 29 septembrie 1918, după ce pierduse aproximativ 90.000 de soldați pe parcursul conflictului, și mult mai mulți răniți.

Registration

Aici iti poti reseta parola