Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Întâlnire între Vladimir Putin și preşedintele Uniunii Africane, în contextul riscului unei crize alimentare mondiale. Sacțiunile împotriva Rusiei afectează continentul african
Caleidoscop

Întâlnire între Vladimir Putin și preşedintele Uniunii Africane, în contextul riscului unei crize alimentare mondiale. Sacțiunile împotriva Rusiei afectează continentul african

Vladimir Putin

„Sancţiunile împotriva Rusiei au dus la ce este mai grav”

Preşedintele Uniunii Africane, senagalezul Macky Sall, i-a cerut vineri preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să conştientizeze că naţiunile africane sărace sunt victime ale conflictului din Ucraina, în contextul limitării exporturilor de alimente.

Potrivit informațiilor oferite de AFP, războiul din Ucraina are efecte extrem de grave asupra continentului african, după cum a declarat preşedintele Uniunii Africane şi al Senegalului, Macky Sall, în timpul unei întâlniri cu Vladimir Putin;

„Am venit pentru a vă cere să realizaţi că ţările noastre (…) sunt victime ale acestei crize pe plan economic”, a declarat el, la Soci, la începutul întâlnirii cu liderul de la Kremlin.

Deşi „majoritatea ţărilor africane au evitat să condamne Rusia” în cadrul a două voturi la ONU, şi „împreună cu Asia, Orientul Mijlociu şi America latină, o bună parte a umanităţii” a preferat să se ţină departe de conflict, efectele războiului sunt resimțite în mod grav.

Macky Sall a mai spus că tensiunile alimentare provocate de conflict au fost agravate de sancţiunile occidentale care afectează canalele logistic, comercial şi financiar al Rusiei.

De asemenea, liderul african a îndemnat şi naţiunile occidentale să anuleze sancţiunile impuse Rusiei în sectorul exporturilor de alimente. Vizita fusese anunțată de mai multe zile. Încă de marți, preşedintele Uniunii Africane s-a declarat preocupat de efectele pe care noile sancţiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei le vor avea asupra achiziţionării de alimente de către naţiunile sărace din Africa.

Vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 22 de milioane de tone de cereale, adică aproximativ jumătate din proviziile de cereale ale Ucrainei destinate exportului nu pot părăsi porturile ucrainene, deoarece Rusia blochează principalele rute de export prin Marea Neagră şi Marea Azov.

Kremlinul a respins în mod repetat acuzaţiile că ar fi blocat exportul cerealelor din Ucraina şi a acuzat Occidentul de acţiuni care au dus la această criză.

Apel pentru ca sectorul alimentar să fie „în afara sancţiunilor” impuse de occidentali

Macky Sall se află în Rusia pe fondul temerilor privind o criză alimentară mondială, ofensiva militară rusă împotriva Ucrainei paralizând exporturile alimentare ale celor doi giganţi ai agriculturii.

„Sancţiunile împotriva Rusiei au dus la ce este mai grav, nu mai avem acces la cerealele care vin din Rusia, dar în special la îngrăşăminte”, a spus preşedintele senegalez.

El a subliniat „susţinerea” Uniunii Sovietice în trecut pentru ţările africane „în lupta împotriva colonizării” şi a elogiat dezvoltarea relaţiilor ruso-africane.

Asta a dus la o creştere a cursurilor cerealelor şi uleiului, ale căror preţuri le-au depăşit pe cele din timpul Primăverii Arabe din 2011.

Liderii europeni au făcut marți apel la țările africane să nu cadă într-o campanie de propagandă condusă de Kremlin, care descrie o criză alimentară globală iminentă ca urmare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola