Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Înmormântarea din secolul al XII-lea care i-a uimit pe cercetători. Cetate mongolă construită înainte de domnia lui Ginghis Han
Articole online

Înmormântarea din secolul al XII-lea care i-a uimit pe cercetători. Cetate mongolă construită înainte de domnia lui Ginghis Han

mormânt, mongoli

Această înmormântare ar putea pune în lumină perioada puțin înțeleasă dintre prăbușirea Imperiului Khitan în jurul anului 1125 e.n. și ascensiunea Imperiului Mongol sub conducerea lui Genghis Khan în 1206 e.n.

Recent, cercetătorii au făcut o descoperire șocantă, ascunsă într-o fortăreață abandonată veche de 1 000 de ani din nord-estul Mongoliei

Acolo, îngropate în zidurile fortăreței, se aflau rămășițele unei femei de rang înalt îmbrăcată într-o mantie de mătase galbenă – o femeie ale cărei rămășițe datează chiar de dinainte de ascensiunea fondatorului Imperiului Mongol, Ginghis Han.

Și mai remarcabil este faptul că cercetătorii au dat întâmplător peste această înmormântare în timp ce supravegheau fortăreața. Descoperirea acestei înmormântări ar putea oferi noi informații despre o perioadă de timp relativ necunoscută dintre dinastiile Imperiului Kitan-Liao și Imperiul Mongol care i-a succedat.

Potrivit studiului publicat în revista Archaeological Research in Asia, cercetătorii efectuau o verificare la o fortăreață cunoscută sub numele de Khar Nuur când au dat peste rămășițele femeii.

Khar Nuur a fost construit cândva între secolele X și XII, în timpul apogeului Imperiului Kitan-Liao. Fortăreața făcea parte dintr-un „zid lung” de 650 de kilometri care se întindea de-a lungul întregului ținut, acesta fiind obiectivul inițial al studiului. Cu toate acestea, în timpul cercetării, cercetătorii au dat peste un mormânt, ascuns într-o incintă a unuia dintre zidurile cetății.

înmormântare, mongoli

Rămășițele femeii erau bine conservate prin această înmormântare, iar datarea cu radiocarbon a arătat că aceasta murise între 40 și 60 de ani

A fost îngropată într-un sicriu, îmbrăcată într-o rochie de mătase galbenă, iar sub cap i-au fost așezate textile de mătase.

Alături de rămășițele femeii, cercetătorii au găsit și o serie de alte obiecte valoroase, care indică și mai mult statutul ei de elită. Printre acestea se numărau cercei din aur, mărgele din coral și sticlă, obiecte ornamentale din aur, o brățară din aur, diverse fragmente din bronz provenite de la vase și obiecte înrămate, precum și fragmente dintr-o cupă din argint.

În plus, o evaluare bioarheologică preliminară a rămășițelor femeii sugerează că aceasta a avut un stil de viață destul de activ și că și-a pierdut majoritatea dinților înainte de moarte, ceea ce înseamnă că ar fi avut probabil dificultăți de masticație în ultimii ani. Luate în ansamblu, dovezile de aici indică o perioadă fascinantă, deși turbulentă, din istoria stepei mongole, în care elitele Imperiului Kitan-Liao erau încă foarte apreciate, chiar dacă dinastia lor se îndrepta spre colaps.

„Înmormântarea de la Khar Nuur vorbește despre aceste istorii turbulente”, scriu autorii studiului. „Desigur, studiul nostru se concentrează pe un singur context mortuar cu săpături limitate, dar rezultatele noastre oferă o anumită perspectivă asupra înțelegerii istoriei mongole în această perioadă de aproximativ 80 de ani dintre dispariția Kitan (1125 e.n.) și apariția lui Ginghis Han (1206 e.n.)”.

mormânt, mongoli

Se știu multe despre istoria mongolă în perioada de domnie a lui Genghis Khan până la moartea sa în 1227

Cercetătorii continuă să explice că această înmormântare a avut loc într-o regiune estică care era „locuită de grupuri participante la apariția mongolilor din secolul al XII-lea”, ceea ce ar fi însemnat probabil că regiunea era implicată într-o luptă politică semnificativă.

„În lumina acestui context istoric și arheologic”, au adăugat cercetătorii, «înmormântarea de la Khar Nuur a fost probabil un eveniment funerar desfășurat într-o regiune care se confrunta cu o perioadă de destabilizare post-imperială… Din natura înmormântării acestei femei în vârstă, aceasta aparținea probabil unei stirpe prestigioase, cu un anumit statut politic».

Natura înmormântării în interiorul zidurilor cetății este, de asemenea, o particularitate interesantă. Este greu de știut cum percepeau nomazii stepei Khar Nuur fortăreața Kitan, dar probabil că aceasta era abandonată de mult în momentul în care a avut loc această înmormântare. Cu toate acestea, prezența rămășițelor femeii ar putea susține mai multe teorii.

Registration

Aici iti poti reseta parola