Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Începe marea diversiune a Războiului Civil. CIA și generalii ies la rampă
Articole online

Începe marea diversiune a Războiului Civil. CIA și generalii ies la rampă

Avertismentul generalilor

Primele articole, relativ echilibrate despre posibilitatea declanșării unui război civil în SUA, le-au aparținut unor ziariști și scriitori britanici- Malcom Kyeyune și Max Hastings. Acum a intrat însă în luptă artileria grea- The Washington Post, cu ajutorul unor generali în retragere, a universitarilor și a CIA.
Mai mulți generali americani pensionari prezic posibilitatea unui război civil în Statele Unite în 2024. În opinia lor, țara s-ar putea să nu poată face față unei alte crize la alegeri, așa cum s-a întâmplat în 2020, deoarece societatea este profund divizată.
În analiza făcută pentru The Washington Post, generalii susțin că tocmai în forțele armate ar putea începe o confruntare armată, pentru că și în armată, la fel ca în întreaga societate, există o scindare politică și … rasială.
Generalii atrag atenția asupra faptului că, în timpul evenimentelor de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, „au participat un număr alarmant de veterani și militari”. În plus, 124 de ofițeri pensionari, în numele Flag Officers 4 America, au emis o scrisoare de susținere a lui Donald Trump, în care afirmau că victoria prezidențială „furată”.

Un alt semnal, susțin generalii, este decizia comandantului Gărzii Naționale din Oklahoma, generalul de brigadă Thomas Mancino, de a nu urma ordinul președintelui american Joe Biden de a-i vaccina soldații Gărzii Naționale.

Generalii pensionari cred că există deja semne de potențiale tulburări în armată. Și concluzionează că „într-un astfel de scenariu, nu ar suna ciudat să spunem că o criză militară ar putea duce la un război civil”.
Cu alte cuvinte, conservatorii sunt de vină. Generalii nu suflă un cuvânt despre revoltele, incendierile, agresiunile și jafurile Black Lives Matter și ale Antifa, nici despre creșterea exponențială a criminalității în marile orașe. Nici inflația galopantă, nici măcar criza care se întrevede la orizont nu-i interesează.

CIA iese la atac

Lovitura decisivă nu vine, însă, din partea generalilor, ci a unei universitare care păstrează cu sfințenie tradițiile Școlii de la Frankfurt, dar lucrează pentru CIA.

Barbara F. Walter, profesor de științe politice la Universitatea din California din San Diego, face parte dintr-un grup consultativ CIA numit Political Instability Task Force, care monitorizează țările din întreaga lume. Grupul ar trebui să prevadă în care dintre aceste țări există pericolul de a se ajunge la violență. Prin lege, grupul de lucru nu poate evalua ce se întâmplă în Statele Unite, dar Walter a aplicat tehnicile de predicție în această țară. Concluzia ei? „Suntem mai aproape de războiul civil decât ar dori să creadă oricare dintre noi.”
„Nimeni nu vrea să creadă că iubita lor democrație este în declin sau că se îndreaptă către război”
Mai mult, CIA însăși susține că Statele Unite a trecut de primele două faze ale insurgenței – fazele „pre-insurgență” și „conflict incipient” – și numai timpul va spune dacă a început faza finală, „insurgență deschisă” cu atacarea Capitoliului de către susținătorii lui Donald Trump pe 6 ianuarie.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola