Primăvara arabă 2.0
Prețurile la alimente înregistrează zilnic maxime record, depășind cu mult nivelurile din 2011 când a început Primăvara arabă.
Evoluția prețurilor nu e de mirare, dat fiind că atât Ucraina, cât și Rusia (unele dintre țările cu cele mai mari producții) au oprit exportul de cereale.
Drept urmare, strategii geopolitici au început să se întrebe când, nu dacă, protestele globale împotriva foametei vor reapărea și vor începe să răstoarne guvernele instabile – sau poate și pe cele stabile – din întreaga lume într-o reluare a revoluțiilor Primăverii arabe din 2011.
În ciuda retoricii occidentale, mulți analiști sunt convinși de faptul că revărsarea de indignare și furie de atunci a avut mai multă legătură cu creșterea prețurilor la alimente, nu cu dorința de democrație.
Au început deja manifestațiile
Irakienii au ieșit deja în stradă pentru a-și exprima furia față de creșterea prețurilor la produsele alimentare de bază. Manifestații s-au înregistrat în Piața al-Haboubi din Nasiriya.
După cum relatează Al Jazeera, protestele au izbucnit miercuri în sudul sărac al Irakului din cauza creșterii prețurilor la alimente, scumpire pe care oficialii au atribuit-o conflictului din Ucraina. Aici, săptămâna trecută, prețul uleiului de gătit și al făinii au crescut vertiginos pe piețele locale, iar oficialii guvernamentali au încercat să potolească furia crescândă cu diverse declarații și măsuri.
Manifestanții s-au săturat de vorbe.
„Creșterea prețurilor ne sugrumă, fie că este vorba de pâine sau de alte produse alimentare”, a declarat profesorul pensionar Hassan Kazem pentru agenția de presă AFP. „De-abia ne putem descurca.”
Un alt irakian poartă o pancartă pe care scrie în arabă: „Când te revolți pentru mândrie, nu te vei opri până nu-ți atingi obiectivul”.
Marți, guvernul irakian a anunțat măsuri pentru a face față creșterii prețurilor internaționale. Acestea au inclus o indemnizație lunară de aproximativ 70 USD pentru pensionarii ale căror venituri nu depășesc un milion de dinari (aproape 700 USD), precum și funcționarii publici care câștigă mai puțin de 500.000 de dinari (343 USD). Autoritățile au mai anunțat suspendarea taxelor vamale la produsele alimentare, bunurile de bază de consum și materialele de construcție pentru două luni.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului local, Mohamed Hanoun, a atribuit creșterea prețurilor la ulei conflictului din Ucraina.
Ministerul de Interne a anunțat că a arestat 31 de persoane acuzate de „creșterea prețurilor la produsele alimentare”. Un protestatar din Nasiriya a denunțat și el miercuri „lăcomia comercianților care manipulează prețurile”.
„Există o criză globală majoră, deoarece Ucraina deține o cotă mare din piață [piața mondială a uleiurilor de gătit]”, a spus el. Marți, un protestatar a fost grav rănit într-o demonstrație din provincia centrală Babil, care a fost afectată de violență, a declarat o sursă de securitate.
Deși unii vor fi dispuși să considere acest lucru doar un alt protest în lumea a treia, amintiți-vă că Primăvara Arabă din 2011 a avut o desfășurare similarpă, până când Mohamed Bouazizi și-a dat foc în decembrie 2010, scrie zerohedge.com.