Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Încă o putere regională se alătură axei militare ruso-chineze. Reapare un posibil focar de conflict pentru al III-lea război mondial
Articole online

Încă o putere regională se alătură axei militare ruso-chineze. Reapare un posibil focar de conflict pentru al III-lea război mondial

Iranul se alătură axei ruso-chineze

În vreme ce toți ochii sunt ațintiți asupra Ucrainei, Putin a mai reușit o lovitură. Rusia și Iranul au dezvăluit vineri că vor organiza exerciții navale comune cu China . Exercițiile vor avea loc în nordul Oceanului Indian și fac parte dintr-un model de cooperare care se naște între dușmanii Americii, într-un moment în care cele trei țări se confruntă cu presiuni intense din partea Washingtonului, inclusiv cu sancțiuni.

Este a treia oară când au loc astfel de exercițiicu participarea Chinei, Rusiei și Iranului. Ultimul exercițiu de acest fel a avut loc în februarie 2021. Agenția de știri semi-oficială ISNA a notat declarația unui comandant militar irnanin care susține că exercițiile au rolul de „întărire a securității și a fundamentelor acesteia în regiune”. Comandantul iranian a declarat că exercițiul va pregăti forțele navale ale celor trei țări în ceea ce privește „operațiunile anti-piraterie” și asigurarea „siguranței navigației ”.

Exercițiul denumit Centura de Securitate Marină 2022, vine după ce președintele iranian Ebrahim Raisi s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova pentru a discuta despre o cooperare aprofundată în materie de securitate economică și strategică.

După Ucraina și Taiwan, americanii mai au un punct fierbinte de acoperit

Comentând întâlnirea de miercuri dintre cei doi șefi de stat, surse regionale au subliniat că declarațiile lui Raisi s-au concentrat pe nevoia de a expulza influența și interferențele americane din regiunea Orientului Mijlociu.

Încă de la începutul întâlnirii, Raisi a precizat că nu vor exista limite pentru „extinderea și dezvoltarea relațiilor cu Rusia prietenă”, menționând că „relațiile cu Rusia se vor dezvolta în unele strategice”.

„În lumina politicii Statelor Unite și Occidentului, relațiile noastre trebuie să fie mai puternice”.
Președintele Raisi speră că eforturile de a scăpa de sancțiunile impuse Iranului vor avea succes.„Am prezentat prietenilor noștri ruși un proiect al viziunii noastre privind acordul strategic dintre ambele țări”, a spus el, explicând că e vorba de documente privind cooperarea strategică care pot acoperi cooperarea bilaterală pe o perioadă de 20 de ani.

Are motive SUA să se teamă?

Strângerea legăturilor dintre Iran și axa Moscova Beijing va stârni, cu siguranță, enervare la Washington – având în vedere tensiunile crescânde di strâmtoarea Ormuz, o rută cheie pentru transportul de petrol.
Presa americană a dat detalii cu privire la exercițiul planificat.„Purtătorul de cuvânt al armatei iraniene a spus că ambele flote, atât cea a forțelor armate iraniene, cât și cea a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice vor lua parte la exercițiile viitoare alături de Rusia și China”.

Rusia și China au reușit să-și apropie Iranul susținând această țară în negocierile de la Viena pentru eliminarea sancțiunilor americane ca parte a unui acord nuclear, notează zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola