Înainte de a deveni o vedetă a Hollywood-ului, Kirk Douglas a urmărit submarinele japoneze în Pacific
Înainte de a deveni un actor de renume, Douglas a răspuns chemării de a-și servi țara, înrolându-se în Marina SUA și urmărind submarine japoneze în Teatrul Pacificului.
Viața timpurie a lui Kirk Douglas
Kirk Douglas s-a născut la 6 decembrie 1916 în Amsterdam, New York. Părinții săi, imigranți din Imperiul Rus, l-au botezat Issur Danielovitch. Și-a schimbat legal numele în „Kirk Douglas” în 1938, când a început să se ocupe de actorie.
Douglas a avut ceea ce mulți ar descrie ca fiind o copilărie nefericită și turbulentă. Tatăl său era un bețiv abuziv care cheltuia banii familiei pe alcool. Pentru a-și întreține mama și frații, Douglas a lucrat în mai multe locuri de muncă, inclusiv ca băiat care livra ziare și ca vânzător de gustări la o moară locală. Mai târziu a dezvăluit că a ocupat peste 40 de posturi diferite pentru a se descurca.
Dezvoltarea unui interes pentru actorie
Kirk Douglas și-a dat seama pentru prima dată că vrea să fie actor la grădiniță, când a fost aplaudat pentru interpretarea poeziei populare a lui John Clare, The Red Robin of Spring. A apărut în multe piese de teatru în timpul petrecut la Liceul Amsterdam, dar și-a oprit visele pentru a merge la universitate, absolvind cu o licență în limba engleză la Universitatea St. Lawrence.
După ce și-a finalizat studiile postliceale, Douglas s-a întors la actorie, abilitățile sale fiind remarcate de Academia Americană de Artă Dramatică din New York City. A primit o bursă și a cunoscut-o pe Lauren Bacall, care a jucat un rol esențial în lansarea viitoarei cariere a lui Douglas la Hollywood.
Și-a servit țara în Teatrul din Pacific
Chiar în momentul în care Kirk Douglas se concentra asupra carierei sale de actor, japonezii au lansat atacul devastator asupra Pearl Harbor, ceea ce a determinat Statele Unite să intre oficial în cel de-al Doilea Război Mondial. În timp ce colegii săi actori au ales să distreze trupele sau să facă filme de antrenament pentru armata americană, Douglas a știut că trebuie să facă mai mult, spunând mai târziu:
„Am simțit un val de patriotism și un val de empatie în legătură cu ceea ce se întâmpla în Europa”.
Deși dorea să servească în Europa, Douglas a picat testul de dexteritate necesar, astfel că s-a trezit înrolat în US Navy. După ce a urmat cursul de aspirant la Notre Dame, a fost numit sublocotenent și repartizat pe USS PC-1139, un vânător de submarine din clasa PC-461.
Sub comanda lui J.O. McCormick, Douglas a călătorit prin Pacific ca ofițer de comunicații – asta până la 7 februarie 1943. În acea zi, un submarin inamic a fost detectat pe sonarul PC-1139. Un membru al echipajului trebuia să desfășoare un marker de încărcătură de adâncime, dar a lansat din greșeală una greșită. Explozia care a urmat a ridicat în aer vânătorul de submarine. Douglas, aruncat în interiorul navei, a suferit răni abdominale.
Trimis la San Diego pentru a se recupera, s-a descoperit în curând că Douglas era grav bolnav, ceea ce a dus la o concediere medicală din Marină. La acea vreme, era locotenent (grad inferior) și a primit Medalia Victoriei din al Doilea Război Mondial, Medalia de campanie americană și Medalia de campanie din Asia-Pacific.
Kirk Douglas se întoarce la adevărata sa pasiune: Actoria
După cel de-al Doilea Război Mondial, Kirk Douglas s-a întors la New York, unde a obținut roluri de actor în reclame, pe scenă și la radio. În ultimul caz, a jucat în mai multe telenovele notabile, iar experiența a fost pentru el de neprețuit.
Douglas s-a mulțumit să rămână un actor de teatru. Cu toate acestea, Lauren Bacall avea alte idei. Ea a văzut că avea potențial pentru a juca pe marele ecran și i-a transmis numele său producătorului Hal B. Wallis, care l-a distribuit în filmul The Strange Love of Martha Ivers din 1946.
În timp ce a continuat să joace pe scenă, inclusiv în spectacolul Three Sisters de pe Broadway, Douglas a început să obțină din ce în ce mai multe roluri în filme. Cel de-al optulea film al său, Champion din 1949, i-a adus prima nominalizare la Oscar, pentru interpretarea boxerului Midge Kelly.
A devenit o vedetă de mare succes la box-office
În anii 1950 și 1960, Kirk Douglas s-a consolidat ca unul dintre cei mai căutați actori principali de la Hollywood. Era cunoscut pentru faptul că se arunca cu capul înainte în roluri, ceea ce însemna că fiecare interpretare era la fel de intensă. În 1952, a primit cea de-a doua nominalizare la Oscar pentru rolul din „The Bad and the Beautiful”, după care a continuat cu adaptarea Disney live-action a filmului „20.000 de leghe sub mări” (1954), care a fost aclamat de critici.
Douglas și-a înființat propria companie de producție, Bryna Productions, în 1955, sub care a produs filme precum Paths of Glory, The Vikings (1958), Spartacus, Lonely are the Brave (1962) și Seven Days in May (1964). În calitate de producător, era aspru cu actorii și echipa sa, dar numai pentru că își impunea aceleași standarde și pentru el însuși.
Kirk Douglas a jucat în mai multe filme militare
Kirk Douglas a jucat într-o serie de filme militare și de război de-a lungul carierei sale. Primul său film a fost „Paths of Glory”, menționat mai sus. Făcând echipă cu regizorul Stanley Kubrick, Douglas a adus pe marele ecran Souain Corporals Affair din Primul Război Mondial. În acest incident controversat, militarii francezi i-au trimis în fața curții marțiale pe membrii Companiei 21, Regimentul 336 Infanterie, Divizia 60 Infanterie, după ce au refuzat să fugă spre o moarte sigură pe Frontul de Vest.
În Top Secret Affair (1957) a interpretat rolul unui general-maior decorat al armatei americane care este numit președinte al Comisiei Internaționale Atomice Comune, în timp ce în Town Without Pity (1961) a fost însărcinat cu apărarea a patru soldați acuzați că au agresat sexual o tânără femeie în Germania ocupată după cel de-al Doilea Război Mondial.
Acesta a fost urmat, doi ani mai târziu, de thrillerul despre Războiul din Coreea, The Hook (1963). Bazat pe un roman de Vahé Katcha, în acest film Douglas a fost sergent în cadrul Armatei a VIII-a a SUA, repartizat pe o navă care servea peste ocean. Un pilot nord-coreean este doborât în apropiere, iar echipajul navei este împărțit între a urma ordinele de a-l executa sau a fi acuzat pentru nesupunere la instrucțiuni.
Douglas s-a ocupat de Corpul pușcașilor marini americani în filmul Seven Days in May, din perioada Războiului Rece, după care a adus sabotajul norvegian cu apă grea pe marele ecran cu The Heroes of Telemark (1965). În același an, a jucat în In Harm’s Way alături de John Wayne, o relatare a ceea ce au avut de înfruntat marinarii și oficialii marinei americane în timpul atacului de la Pearl Harbor.
Își încheie cariera de actor
Deși Kirk Douglas a continuat să joace în anii 1970 și după aceea, a apărut în mai puține filme. Și-a făcut debutul ca regizor în 1973 cu Scalawag, iar în anii 1990 a jucat în câteva roluri mai mici.
Ultimul lungmetraj al lui Douglas a fost Illusion din 2004, în timp ce ultimul său rol pe ecran a fost în filmul de televiziune Empire State Building Murders (2008). În 2009, a prezentat un one-man show, intitulat Before I Forget, care a fost transformat ulterior într-un documentar.
Kirk Douglas a trăit mai bine de un secol
În cea mai mare parte, Kirk Douglas a trăit într-o stare de sănătate relativă. A fost implicat într-un accident de elicopter aproape fatal în 1991 și a suferit un atac cerebral în ’96, care i-a afectat capacitatea de a vorbi. De asemenea, a provocat controverse în 2001, când s-a afirmat că a agresat-o sexual pe actrița Natalie Wood în 1955. Acuzațiile au reapărut în 2018, când a fost omagiat la premiile Globul de Aur.
Douglas a fost căsătorit de două ori, cea de-a doua soție, Anne Buydens, a fugit din Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Deși nu i-a fost fidel partenerului său, cei doi au rămas împreună până la moartea lui Douglas. Au participat la mai multe călătorii de bunăvoință pentru a promova democrația, pentru care președintele american Jimmy Carter i-a acordat Medalia Prezidențială a Libertății, și și-au petrecut ultima parte a vieții dedicându-se sprijinirii diferitelor organizații de caritate.
La 5 februarie 2020, Kirk Douglas a murit la domiciliul său din Beverly Hills, California.