Evenimentul Istoric > Articole online > În război cu adevărul. Oficialii americani au minţit în legătură cu războiul din Afganistan
Articole online

În război cu adevărul. Oficialii americani au minţit în legătură cu războiul din Afganistan

Scopul a fost să disimuleze dubiile pe care le aveau în legătură cu posibilitatea ca Statele Unite să reuşească să facă progrese împotriva insurgenţilor din Afganistan, scrie CNN.

Din 2002, Guvernele americane dădeau asigurări că fac progrese, dar în privat recunoşteau contrariul.

Ancheta

Intitulată „În război cu adevărul”, această anchetă se bazează pe aproape 2.000 de documente obţinute în virtutea legii privind accesul la informaţii.

Documentele provin de la Inspectorul General Special pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), înfiinţat în 2008 pentru a ancheta cheltuielile abuzive legate de Afganistan.

Acestea fac parte dintr-un lung raport guvernamental intitulat „Lecţii de învăţat”, care examina „eşecurile fundamentale” ale eforturilor de război, realizat prin discuţii cu peste 600 de persoane, dintre care un mare număr de cetăţeni străini cu legătură cu NATO şi 20 de oficiali afgani.

Interviuri

Primele interviuri pentru raport au fost făcute în 2014, potrivit Washington Post, care susţine că şapte părţi ale raportului au fost publicate din 2016.

Discuţiile cu oficialii implicaţi în efortul de război şi de reconstrucţie au evidenţiat un buget risipit fără control, într-o ţară fără un guvern central puternic, ceea ce a alimentat o corupţie generalizată şi a făcut ca populaţia să respingă coaliţia internaţională (ISAF), întorcându-se spre talibani.

Deficienţe fundamentale

Washington Post susţine că interviurile scot în evidenţă deficienţele fundamentale ale războiului, care persistă şi acum, pentru că oficialii americani au recunoscut că strategiile lor de luptă erau fatalmente viciate şi că Washingtonul a risipit sume enorme încercând să refacă din Afganistan o naţiune modernă.

 „De la ambasadori până la personalul de pe teren, (responsabilii americani spun că) noi facem o super treabă. Într-adevăr? Pentru că dacă noi facem o super treabă, de ce există impresia că pierdem?” , se întreabă în 2015 generalul Michael Flynn, care a efectuat mai multe misiuni de informaţii în Afganistan.

Un militar de grad înalt, identificat drept colonelul Bob Crowley, înalt consilier al ISAF în 2013-2014, explica în 2016 că „fiecare informaţie era transformată pentru a descrie cel mai bun tablou posibil”.

Sondaje nefiabile

„Sondajele, de exemplu, nu erau deloc fiabile, însă întăreau ideea că tot ce făceam noi era bine”, potrivit acestuia.

În opinia lui Douglas Lute, responsabil pentru Irak şi Afganistan în Consiliul securităţii naţionale a SUA (2007-2014), misiunea de reconstrucţie suferea de un viciu de concepţie.

„Eram lipsiţi de o înţelegere de bază în legătură cu Afganistanul, nu ştiam ce facem”, spune Lute.

Dacă americanii ar şti…

„Dacă americanii ar şti magnitudinea acestei disfuncţionalităţi…”, îşi exprima el îngrijorarea în 2015, în condiţiile în care aproape 2.400 de militari şi-au pierdut viaţa în războiul din Afganistan. 

Locotenent-colonelul Thomas Campbell, un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, a respins raportul, declarând pentru CNN că nu există nicio intenţie din partea  Departamentului să inducă Congresul sau publicul în eroare.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola