Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Forțele speciale britanice au operat în secret în 19 țări începând din 2011
Articole online

Forțele speciale britanice au operat în secret în 19 țări începând din 2011

forțele speciale

Forțele speciale britanice au operat în secret în 19 țări începând din 2011

Unitățile militare de elită operează în secret, fără ca miniștrii să le confirme public activitățile. Însă un grup de cercetare, Action on Armed Violence, a întocmit o listă a activităților acestora începând din 2011, pe baza scurgerilor de informații din mass-media, după cum relatează The Guardian

Aceasta descrie o imagine a membrilor SAS, ai Serviciului Special de Nave și ai Regimentului Special de Recunoaștere, care sunt detașați în mod repetat de către primul ministru și secretarul apărării pentru a efectua misiuni cu risc ridicat, de obicei acolo unde Marea Britanie nu se află în război.

Forțele speciale au fost deosebit de active în Siria, existând rapoarte potrivit cărora acestea au intrat în țară începând cu 2012 pentru a ajuta grupurile rebele care luptă împotriva președintelui Bashar al-Assad. De asemenea, se pare că au fost trimise în 2013 pentru a identifica ținte militare înainte de o campanie de bombardament împotriva căreia parlamentarii au sfârșit prin a vota.

Dar atât de mare a fost obsesia pentru secretomanie, încât atunci când un membru SAS, Matt Tonroe, a fost ucis de în Siria în 2018, a fost descris oficial ca fiind membru al regimentului de parașutiști. Ulterior s-a dovedit că nu a fost ucis de un dispozitiv exploziv improvizat, ci de detonarea accidentală a unei grenade purtate de colegul său american.

Cincizeci de membri ai forțelor speciale britanice au fost enumerați ca fiind prezenți în Ucraina la începutul acestui an în documentele scurse de la Pentagon, deși Marea Britanie nu este oficial parte la conflict; în schimb, numărul celor din SUA și Franța a fost de 14 și, respectiv, 15. Scopul lor, însă, nu a fost precizat.

Autorii raportului au declarat că lista extinsă de desfășurări a venit în ciuda unei lipse de supraveghere

În timp ce convenția dictează că parlamentarii trebuie să voteze pentru un război, forțele speciale pot fi desfășurate fără aprobarea Camerei Comunelor – iar acțiunile lor nu fac obiectul unei investigații din partea niciunei comisii parlamentare.

La un moment dat, la scurt timp după ce 38 de persoane – inclusiv 30 de britanici – au fost ucise de un terorist într-un hotel de pe o plajă din Tunisia în iunie 2015, s-a raportat că SAS a primit „carte albă” de la David Cameron, care era pe atunci prim-ministru, pentru a captura sau ucide lideri islamiști în Orientul Mijlociu.

„Desfășurarea extensivă a forțelor speciale britanice în numeroase țări în ultimul deceniu ridică serioase îngrijorări în ceea ce privește transparența și supravegherea democratică”, a declarat Iain Overton, directorul executiv al AOAV. „Lipsa aprobării parlamentare și a revizuirilor retrospective pentru aceste misiuni este profund îngrijorătoare.”

Cu toate acestea, în luna martie a acestui an, a început o anchetă publică privind acuzațiile potrivit cărora SAS ar fi fost responsabil pentru 54 de asasinate sumare în Afganistan în 2010 și 2011, de obicei în cadrul unor raiduri nocturne. Bărbații au fost separați de familiile lor și împușcați mortal în mod repetat după ce se spunea că au prezentat o armă.

Forțele speciale au luat parte la salvarea a două duzini de diplomați britanici și a familiilor lor din Khartoum în aprilie, după izbucnirea luptelor din Sudan, evacuându-i către un aerodrom din nordul capitalei, când riscau să fie atacați.

La vremea respectivă, parlamentarul conservator Ben Wallace, care este în prezent ministru al apărării, a lăudat efortul militar implicat. Cu toate acestea, Ministerul Apărării a declarat că operațiunea a implicat membri ai regimentului de parașutiști, ai Royal Marines și ai RAF, dar nu a menționat forțele speciale.

Forțele speciale participă frecvent la salvarea ostaticilor, precum și la „extrageri”. Un grup de comandouri SBS a încercat și a eșuat să salveze un britanic și un italian deținuți de un grup islamist în Nigeria în 2012, dar un cuplu deținut în Filipine a fost salvat cu succes în 2019, într-o misiune la a cărei planificare au contribuit forțele speciale britanice.

Singura desfășurare în Rusia menționată în mass-media datează din 2014, când un ziar tabloid a relatat că soldații SAS au fost „la dispoziție” pentru a proteja securitatea sportivilor britanici la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci.

Lista completă a țărilor include, de asemenea, Algeria, Estonia, Franța, Oman, Irak, Kenya, Libia, Mali, Cipru, Pakistan, Somalia și Yemen. Aceasta a fost trimisă Ministerului Apărării, deși ministerul spune în mod obișnuit că nu comentează activitatea forțelor speciale.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat:

„Este politica de lungă durată a guvernelor succesive de a nu comenta despre forțele speciale britanice”.

Registration

Aici iti poti reseta parola