Evenimentul Istoric > Articole online > În 1951, un stat a fost condamnat, în premieră, pentru agresiune
Articole online

În 1951, un stat a fost condamnat, în premieră, pentru agresiune

La1 februrie 1951Adunarea Generală a ONU a adoptat, cu 44 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă, o rezoluţie (498) care condamna guvernul Republicii Populare Chineze pentru agresiunea împotriva Coreii. 

La finele anilor 1950, sute de mii de soldaţi chinezi au intrat în Coreea de Nord pentru a ajuta trupele nord-coreene să lupte contra coaliţiei conduse de Statele Unite şi Coreea de Sud.

Votul Adunării Generale a venit ca urmare a tentativelor delegaţiei americane pe lângă Naţiunile Unite de a solicita măsuri contra chinezilor din partea Consiliului de Securitate.

Exercitând dreptul de veto al ţării sale, reprezentantul URSS la Consiliul de Securitate a blocat în mod sistematic efortul american.

Trecând la Adunarea Generală, delegaţia americană a cerut Naţiunilor Unite să condamne China comunistă drept agresor al Coreii.

Rezoluţia acea trei puncte principale:

  • Agresiunea Republicii Chineze era condamnată
  • Trupele chineze trebuia să părăsească Coreea
  • Statele membre ale Naţiunilor Unite trebuia să continue să susţină trupele Naţiunilor Unite în Coreea

Graţie absenţei Uniunii Sovietice de la lucrări, Consiliul de Securitate a fost în măsură să ia decizii fără să se lovească de un veşnic veto.

Guvernul american a propus o rezoluţie care să condamne „atacul armat lansat împotriva Republicii Coreea de către forţele nord-coreene”, considerându-l drept o violare a păcii; rezoluţia mai cerea încetarea imediată a ostilităţilor şi retragerea invadatorilor la nord de paralela 38.

De asemenea, se cerea membrilor Naţiunilor Unite să sprijine punerea în aplicare a acestei rezoluţii şi să nu acorde asistenţă autorităţilor nord-coreene.

Doar reprezentantul iugoslav s-a opus acestei rezoluţii, în afară de punctul care prevedea încetarea imediată a ostilităţilor. O propunere iugoslavă care viza convocarea unui reprezentant al Coreei de Nord, a fost respinsă cu 6 voturi pentru, 1 vot contra şi 3 abţineri (Egipt, India şi Norvegia).

Trupele din Coreea de Nord, sprijinite de Rusia sovietică şi China comunistă, au atacat puternic sudul, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a trimis trupe din 21 de ţări, în principal din Statele Unite şi Marea Britanie, pentru a sprijini Coreea de Sud.

Războiul a durat timp de trei ani, cu înaintări şi retrageri de ambele părţi şi cu numeroase victime.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola