La1 februrie 1951Adunarea Generală a ONU a adoptat, cu 44 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă, o rezoluţie (498) care condamna guvernul Republicii Populare Chineze pentru agresiunea împotriva Coreii.
La finele anilor 1950, sute de mii de soldaţi chinezi au intrat în Coreea de Nord pentru a ajuta trupele nord-coreene să lupte contra coaliţiei conduse de Statele Unite şi Coreea de Sud.
Votul Adunării Generale a venit ca urmare a tentativelor delegaţiei americane pe lângă Naţiunile Unite de a solicita măsuri contra chinezilor din partea Consiliului de Securitate.
Exercitând dreptul de veto al ţării sale, reprezentantul URSS la Consiliul de Securitate a blocat în mod sistematic efortul american.
Trecând la Adunarea Generală, delegaţia americană a cerut Naţiunilor Unite să condamne China comunistă drept agresor al Coreii.
Rezoluţia acea trei puncte principale:
- Agresiunea Republicii Chineze era condamnată
- Trupele chineze trebuia să părăsească Coreea
- Statele membre ale Naţiunilor Unite trebuia să continue să susţină trupele Naţiunilor Unite în Coreea
Graţie absenţei Uniunii Sovietice de la lucrări, Consiliul de Securitate a fost în măsură să ia decizii fără să se lovească de un veşnic veto.
Guvernul american a propus o rezoluţie care să condamne „atacul armat lansat împotriva Republicii Coreea de către forţele nord-coreene”, considerându-l drept o violare a păcii; rezoluţia mai cerea încetarea imediată a ostilităţilor şi retragerea invadatorilor la nord de paralela 38.
De asemenea, se cerea membrilor Naţiunilor Unite să sprijine punerea în aplicare a acestei rezoluţii şi să nu acorde asistenţă autorităţilor nord-coreene.
Doar reprezentantul iugoslav s-a opus acestei rezoluţii, în afară de punctul care prevedea încetarea imediată a ostilităţilor. O propunere iugoslavă care viza convocarea unui reprezentant al Coreei de Nord, a fost respinsă cu 6 voturi pentru, 1 vot contra şi 3 abţineri (Egipt, India şi Norvegia).
Trupele din Coreea de Nord, sprijinite de Rusia sovietică şi China comunistă, au atacat puternic sudul, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a trimis trupe din 21 de ţări, în principal din Statele Unite şi Marea Britanie, pentru a sprijini Coreea de Sud.
Războiul a durat timp de trei ani, cu înaintări şi retrageri de ambele părţi şi cu numeroase victime.