Hotelul din București în care a fost deținut Osman Pașa după Războiul de Independență

 

La sfârşitul Războiului de Independenţă, după înfrângerea trupelor otomane la Plevna în 1877, Osman Paşa a fost cazat în apartamentul 104 al hotelului, înainte de a fi deportat în Rusia.

În timpul marşului victoriei, când trupele lui Carol I treceau pe Podul Mogoşoaiei, Osman Paşa l-a salutat pe Carol de la fereastra apartamentului său.

După acest marş al trupelor victorioase în război, numele Podului Mogoşoaiei s-a schimbat în Calea Victoriei.

Hotelul Continental din centrul capitalei, situat pe Calea Victoriei, datează din anii 1800.

La acea vreme, Calea Victoriei se numea Podul Mogoşoaia, hotelul se numea Brofft şi era vizavi de vechiul Teatru Naţional.

Cu toaletă şi lavoar în fiecare cameră

Grand Hotel Brofft, după numele proprietarului, Charles Brofft, un belgian înstărit din Limburg, era o clădire frumoasă, construită după moda hotelurilor pariziene.

Hotelul era cel mai elegant şi cel mai bine dotat din Capitală, cu toaletă şi lavoar în fiecare cameră, beneficiind şi de un restaurant franţuzesc.

A devenit unul dintre punctele de întâlnire pentru elita şi aristocraţia bucureşteană, în special datorită eleganţei de tip franţuzesc, atât de apreciată de societatea românească din acele vremuri.

Între cei mai renumiţi oaspeţi ai hotelului se numără prinţul Napoleon, vărul lui Napoleon al III-lea, regele Carol I, renumitul comerciant francez Jobin – cel care a lansat moda pălăriilor cilindru numite apoi joben, precizează site-ul grand-hotel-continental-bucuresti.continentalhotels.ro.

În 1890, după lucrări de renovare şi modernizare, a căpătat numele „Grand Hotel Continental”.

După 1990, regele Mihai şi regina Ana au fost oaspeţii hotelului Continental când au vizitat România, până când au primit Palatul Elisabeta ca reşedinţă în Bucureşti, precizează Agerpres.