Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Helen O’Brien, spioana româncă din Marea Britanie care l-a dat afară pe Nicu Ceaușescu din clubul ei
Articole online

Helen O’Brien, spioana româncă din Marea Britanie care l-a dat afară pe Nicu Ceaușescu din clubul ei

Elena Constantinescu, spion

Helen O’Brien, spioana româncă din Marea Britanie care l-a dat afară pe Nicu Ceaușescu din clubul ei

În Anglia era cunoscută sub numele de Helen O’Brien, însă în realitate, Elena Constantinescu a fost o tânără fermecătoare care a trăit o viață plină de aventură. Se trăgea dintr-o familie bine înstărită, fiind fiica unei ducese de origine germană și a unui proprietar de imobile din București.

S-a născut pe 14 decembrie 1925, în București. A crescut și a trăit în capitală, iar în memoriile sale mărturisea că era fascinată de cluburile de noapte din centrul orașului. Își dorea ca într-o bună zi să poată avea propriul ei club pentru a-l administra.

Tinereţea Elenei Constantinescu a fost una plină de aventură, se spune că a învăţat călărie de la prizonieri cazaci şi că a urmat cursuri de pilotaj de la un locotenent german.

Moartea controversată a soțului ei

În anul 1946, Elena s-a căsătorit cu Kenneth Archer, un ofițer aviator. Din nefericire, a rămas văduvă după doar o lună de la căsătorie în urma unei morți controversate a soțului ei. Archer a fost împușcat în timp ce se afla împreună cu soția sa, de un soldat englez care a tras prin ușă confundându-l cu un rus. Părinții bărbatului au acuzat-o pe Elena că ar fi avut legătură moartea fiului lor, iar tatăl lui Archer a făcut o plângere în acest sens la Scotland Yard. Din cauza unor acuzații false formulate de comuniști, care susțineau că ar avea legături cu armata britanică, Elena a fost nevoită să părăsească România. Aceasta a încercat să se refugieze la socrii ei, însă aceștia nu au fost dispuși să o primească.

Ascensiunea din Londra

După ce a ajuns la Londra, Elena Constantinescu și-a pus în valoare calitățile fizice pentru a-și găsi un loc de muncă. Prima dată, a lucrat ca vânzătoare de țigări, apoi ca animatoare și dansatoare într-un club. A devenit hostess într-un club de noapte din Soho, unde proprietarul, Jimmy O’Brien, s-a îndrăgostit de ea și s-au căsătorit. Așa și-a îndeplinit visul de a deveni patroană de club. În 1953, Helen și soțul ei au deschis clubul Eve’s, care a devenit unul dintre cele mai celebre locații de lux din Londra. Meniul luxosului club includea somon, caviar și șampanie Dom Perignon, iar pentru a deveni membri ai clubului, oamenii plăteau o taxă anuală. Clubul nu era faimos doar pentru luxul său, ci și pentru scandalurile cu tentă sexuală.

Locul cel mai des frecventat de politicieni și personalități influente din Londra

Eve’s fost subiectul scandalurilor sexuale și al intrigilor de spionaj care au fost mediatizate pe prima pagină a ziarelor londoneze o lungă perioadă de timp. Politicienii, oficialitățile londoneze, vedetele de cinema și ofițerii de contrainformații britanici frecventau acest club. Tinerele angajate ale clubului erau instruite să danseze și să intre în conversații cu clienții, scopul principal fiind de a afla lucruri „interesante” de la oamenii importanți. Helen O’Brien, proprietara clubului, a negat întotdeauna existența prostituției în clubul său, susținând că nu era treaba ei ce se întâmpla după închiderea clubului. În perioada de apogeu al clubului, Lawrence Dunne, judecătorul-șef al Londrei, a exclamat, văzând lista de clienți ai clubului:

„Eve’s pare să fie un departament al Ministerului de Externe și al Parlamentului!”

Printre clienții de seamă ai localului se afla și John Profumo, un mare demnitar englez care a fost implicat într-un scandal sexual notoriu în perioada respectivă, denumit „Afacerea Profumo”. Profumo a avut o relație cu o angajată a clubului Eve’s, care era iubita unui agent KGB.

Românii au intrat pe fir, iar în anul 1958, un ofițer de contrainformații din România ce se afla sub acoperire ca diplomat la ambasada Republicii Populare Române din capitala Mării Britanii, a contactat-o pe Elena pentru a-i propune un târg. Ofițerul i-a promis că îi va aduce părinții la Londra, în schimb Helen trebuia să-i furnizeze informații despre oamenii importanți care treceau pragul localului. Deoarece avea o mare aversiune faţă de comunişti, ea a refuzat oferta. Cu toate acestea, ulterior a primit o ofertă similară de la MI5, pe care a acceptat-o. Helen a lucrat atât pentru MI5 cât şi pentru MI6, Serviciul Britanic de Informaţii Externe, furnizând informaţii pe care le obţineau animatoarele ei de la personalităţile importante care frecventau clubul.

Scandalul cu Nicu Ceaușescu: „Este fiul președintelui vostru”

Deoarece avea posibilitatea de a trece granița oricând dorea pentru a se distra, fiul președintelui Nicolae Ceaușescu a ajuns la clubul lui Helen din Londra, adus acolo de către un agent român.

Cu primele două animatoare s-a purtat urât, iar când a cerut să-i fie adusă a treia fată la masă, Helen nu a mai putut suporta situația și i-a dat o replică acidă agentului care îl însoțea pe Nicu Ceaușescu: „În primul rând, nu e fiul președintelui nostru, ci e fiul președintelui vostru; în al doilea rând… îl bag în mă-sa!”

După aproape 40 de ani de activitate, clubul lui Helen şi-a închis porţile în anul 1992, iar aceasta şi soţul ei au plecat în Franţa. În 1994, Jimmy O’Brien a decedat, iar Helen s-a întors în România.

O parte din viața ei tumultoasă a fost expusă în memoriile sale din cartea „Regina nopții: Cabaretul Eva”. A murit în anul 2005, la vârsta de 79 de ani.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola