Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Harry Haft, boxerul evreu care a fost forțat să lupte pentru viața lui în timpul Holocaustului
Articole online

Harry Haft, boxerul evreu care a fost forțat să lupte pentru viața lui în timpul Holocaustului

supraviețuitorul

Harry Haft, boxerul evreu care a fost forțat să lupte pentru viața lui în timpul Holocaustului

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, multe persoane încarcerate în lagărele de concentrare naziste din Europa au fost nevoite să lupte pentru a rămâne în viață. Iar pentru Harry Haft, lupta a fost la propriu.

Încarcerat în adolescență, Haft a fost obligat frecvent de gardieni să se lupte cu colegii săi de detenție. În fiecare duminică, timp de luni întregi, el a înfruntat noi „adversari” și a luptat pentru distracția naziștilor. Dar pierderea unei bătălii a dus la mai mult decât un ego rănit – învinșii erau adesea executați.

Deși Haft a supraviețuit lagărelor – și a continuat să încerce să boxeze la nivel profesionist – trauma suferită în timpul războiului l-a urmărit toată viața. În cele din urmă, și-a petrecut viața luptând atât cu trecutul, cât și cu prezentul.

Harry Haft îi ia locul fratelui său într-un lagăr de concentrare polonez

Născut Herschel sau Hertzka Haft la 28 iulie 1925, „Harry” Haft a crescut în Belchatów, Polonia, fiind cel mai mic dintre cei opt frați. Acolo, antisemitismul i-a invadat viața de tânăr. Haft s-a confruntat cu discriminarea la școală și a fost exmatriculat pentru că, la o vârstă fragedă, a aruncat cu o piatră într-un profesor antisemit.

Cu toate acestea, evreii din Belchatów au primit vestea că trebuie să se înregistreze la poliție în iunie 1941 cu o confuzie neliniștitoare. Potrivit lui Harry Haft: Survivor of Auschwitz, Challenger of Rocky Marciano, scrisă de fiul lui Harry Haft, Alan Scott Haft, fratele lui Haft, Aria, a crezut că poate era vorba de muncă.

Dar când Aria nu s-a mai întors de la înregistrare, Haft – având aproape 16 ani și nu era obligat să se înregistreze – s-a dus să-l caute.

I-a găsit pe toți bărbații evrei din orașul lor care se înregistraseră încolonați la cazarma de pompieri. Acolo, Haft a luat o decizie care i-a schimbat viața. A creat o diversiune pentru ca fratele său să poată scăpa. Dar când Aria a fugit, gardienii naziști l-au prins pe Harry.

Chiar în acea seară, Harry Haft a fost urcat într-un camion – și trimis în primul din multele lagăre de concentrare.

Naziștii îl forțează pe Harry Haft să lupte pentru viața sa

În urma „înregistrării” lor, Harry Haft și ceilalți bărbați din orașul său au fost trimiși în lagărele de muncă forțată din Poznan, în vestul Poloniei. Gărzile naziste i-au împărțit pe el și pe ceilalți în două grupuri, făcându-le arbitrar semn cu mâna „stânga” sau „dreapta”. Haft a mers în stânga. Nu i-a mai văzut niciodată pe cei trimiși la dreapta.

Apoi, a mers într-un lagăr de lângă Lodz, în Polonia. Și apoi, după cum și-a amintit Haft la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite (USHMM), „de acolo am fost trimiși la Auschwitz”.

Potrivit cărții fiului lui Haft, când unul dintre ceilalți prizonieri a întrebat unde se duc, un gardian nazist i-a răspuns: „La mormântul tău”. Haft și ceilalți au fost trimiși în lagărul Jawozna, unul dintre numeroasele subcâmpuri de la Auschwitz. Dar acolo, Harry Haft a avut un noroc dubios.

„M-am împrietenit cu un ofițer german și am făcut o înțelegere”, a povestit Haft la USHMM. „El mă va ajuta să trec prin perioada germană, iar eu îl voi ajuta pe el după război”.

Ofițerul german a venit cu un plan prin care Haft să se lupte cu alți deținuți

În fiecare duminică, timp de luni de zile, Haft s-a confruntat cu adversari „pe jumătate morți” – și i-a bătut pentru distracția gardienilor naziști:

„Când eram tânăr, la școală, mă antrenam deja să devin boxer„, a explicat Haft pentru USHMM. „Eram foarte puternic”.

Harry Haft a disputat 76 de lupte în fața unor gărzi care îl numeau „Animalul evreu”. A câștigat fiecare dintre ele, învățând că gardienii aplaudau mai tare atunci când își învingea brutal adversarul. „Nu mă respectau”, a declarat Haft la USHMM. „Eram doar niște supraviețuitori, îi distram”.

Dar aceste lupte erau mai mult decât divertisment. „În Jawozna, lupta era până la capăt”, a spus Haft.

Cu alte cuvinte, Haft ar mai fi trăit o zi dacă ar fi câștigat. Dar persoana cu care se lupta, odată învinsă, era adesea executată.

La un moment dat, Haft a avut un adversar mai puternic – un campion francez la categoria grea care, ca și el, fusese păstrat relativ sănătos de către gardienii naziști. Dar Haft l-a învins și pe el. După aceea, își amintește că a auzit sunetul a două împușcături. Și nu l-a mai văzut niciodată pe francez.

În total, Harry Haft a petrecut aproximativ cinci ani în lagărele de concentrare. Dar când războiul a început să se întoarcă împotriva naziștilor, la începutul anului 1945, Haft a profitat de șansa de a evada. În timp ce se afla într-un marș al morții, a ucis un soldat german, și-a pus uniforma și a fugit.

supraviețuitorul

Adevărata poveste din spatele „Supraviețuitorului”

După război, Harry Haft a continuat să lupte. Într-o tabără de persoane strămutate, s-a înscris la un turneu de box la München – și a câștigat campionatul la categoria grea. De asemenea, Haft a fost numit „boxerul remarcabil” al turneului și a primit un premiu din partea generalului american Lucius Clay.

La scurt timp după aceea, a ajuns în Statele Unite pe o navă numită Marine Marlin. Haft s-a căsătorit cu o americancă, Miriam, a avut copii și a încercat să reușească ca boxer în Statele Unite.

Haft a câștigat 14 din cele 22 de lupte pe care le-a disputat în cei doi ani de box profesionist, însă cariera sa s-a încheiat după ce a pierdut în fața campionului la categoria grea Rocky Marciano. Cu toate acestea, el avea să afirme mai târziu că mai mulți mafioți au intrat în vestiarul său cu puțin timp înainte de meci și l-au amenințat cu moartea dacă nu pierde.

A existat, de asemenea, o luptă mai mare pe care Haft nu a putut să o câștige. Pe măsură ce anii treceau, experiențele trăite de Haft în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au continuat să îl chinuie. Fiul său, Alan, își amintește că tatăl său era o prezență terifiantă și violentă când creștea în Brooklyn, New York.

„Am crescut în Statele Unite în anii 1950 cu un tată care nu vorbea prea mult în engleză, nu știa să citească și să scrie, cu care nu puteai vorbi cu adevărat pentru că putea exploda în orice moment”, a explicat Alan.

„Avea episoade psihotice care se puteau sfârși cu violență. Odată, a spart toate ferestrele din casă. Iar eu nu mă puteam opune la nimic, altfel eram bătut. Așa că era o nebunie”.

În tot acest timp, Harry Haft a rămas tăcut în legătură cu ceea ce a văzut și a făcut în timpul Holocaustului. Odată, în timpul unei vacanțe în familie, i-a spus fiului său: „Într-una din zilele astea o să-ți spun totul”.

Dar Haft nu avea să-și spună povestea timp de încă patru decenii

În cele din urmă, a stat de vorbă cu Alan și a explicat totul: copilăria sa din Belchatów, ce a făcut pentru a supraviețui în lagărele de concentrare și cum a ajuns în Statele Unite. Alan a transformat poveștile tatălui său într-o carte, Harry Haft: Survivor of Auschwitz, Challenger of Rocky Marciano, care a apărut în 2003, cu patru ani înainte ca Haft să moară de cancer.

Povestea a atins o coardă sensibilă. Deciziile imposibile ale lui Haft în timpul Holocaustului au atras atenția unui romancier grafic german pe nume Reinhard Kleist, care a adaptat cartea lui Alan într-un roman grafic numit The Boxer. Iar acum, povestea sa a fost adaptată în filmul HBO „Supraviețuitorul”, cu Ben Foster în rolul lui Harry Haft.

Registration

Aici iti poti reseta parola