Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Harley-Davidson WLA, simbolul puterii americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Harley-Davidson WLA, simbolul puterii americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

32.-Harley-Davidson-WLA

În timpul anilor tumultuoși ai celui de-al Doilea Război Mondial, Harley-Davidson WLA a jucat un rol esențial în operațiunile militare americane.

Harley-Davidson WLA, simbolul puterii americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Renumită pentru rezistența, fiabilitatea și versatilitatea sa, motocicleta a devenit un simbol important al puterii armatei americane și a fost un „companion” apreciat de soldații care serveau pe câmpul de luptă.

În 1940, SUA a apelat la Harley-Davidson pentru a produce o motocicletă specializată pentru forțele armate, iar rezultatul a fost WLA, care a fost cunoscută cu afecțiune sub numele de „Liberator” de către cei care serveau pe front.

Proiectată pentru luptă și transport, motocicleta era o creație robustă, capabilă să reziste condițiilor neiertătoare ale războiului. Cadrul său robust, suspensia puternică și garda mare la sol au făcut-o vehiculul perfect pentru deplasarea pe teren accidentat, în timp ce motorul puternic al WLA a oferit viteza și agilitatea necesare pentru operațiunile militare.

Versatilitatea WLA a fost un atu esențial. A fost echipat cu lumini puternice, un suport de bagaje întărit și un filtru de ulei mai mare pentru o protecție sporită a motorului.

O altă caracteristică definitorie a fost fiabilitatea sa excepțională

Proiectat pentru a rezista la rigorile războiului, motorul era bine adaptat pentru călătorii pe distanțe lungi și se comporta admirabil, chiar și în condiții nefavorabile.

În timp ce mașina era fiabilă, cei care o conduceau nu erau. Potrivit oamenilor care au servit în cadrul Diviziei a 6-a blindate, a existat un număr mare de accidente pe WLA:

„Am avut o mulțime de accidente grave de motocicletă și o mulțime de șoferi au fost spitalizați, toate din cauza imprudenței”. 

Acestea fiind spuse, WLA a continuat să fie folosită de o varietate de trupe diferite în timpul conflictului. În fotografia de mai sus sunt oameni dintr-o divizie blindată americană care s-au numărat printre cei care au adoptat motocicleta în mod extins. Un exemplu notabil a fost Batalionul 82 Blindat de Recunoaștere, Divizia a 2-a Blindată, care a folosit WLA pentru colectarea de informații și transmiterea de mesaje.

A fost folosită în mod similar și de alte unități, precum și pentru operațiunile poliției militare.

Estimările variază în ceea ce privește numărul de WLA-uri produse de Harley Davidson în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, intervalul se situează între 70.000 și 90.000 de unități. Deși producția a încetat la încheierea războiului, aceasta s-a intensificat din nou după ce SUA a intrat în Coreea.

Registration

Aici iti poti reseta parola