Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Hans-Georg Henke – soldatul german în vârstă de 16 ani care plânge după ce a fost capturat de Aliați, 1945
Articole online

Hans-Georg Henke – soldatul german în vârstă de 16 ani care plânge după ce a fost capturat de Aliați, 1945

soldat

Un soldat german în vârstă de 16 ani din Tineretul hitlerist, Hans-Georg Henke, a fost luat prizonier în landul Hessen, Germania.

Hans-Georg Henke – soldatul german în vârstă de 16 ani care plânge după ce a fost capturat de Aliați, 1945

Era membru al echipei antiaeriene a Luftwaffe care a izbucnit în lacrimi în timp ce lumea lui se prăbușea în jurul său.

Tatăl său a murit în 1938, dar când mama sa a murit în 1944, lăsând familia în sărăcie, Hans-Georg a trebuit să își găsească de lucru pentru a întreține familia. La vârsta de 15 ani, s-a înrolat în Luftwaffe.

Potrivit poveștii pe care Henke a păstrat-o de-a lungul vieții, a fost repartizat la Stettin, cu o baterie de tunuri de 88 mm.

Pe măsură ce sovieticii avansau, forțele germane au fost împinse înapoi spre Rostock. Aici, unde sovieticii și-au depășit în cele din urmă unitatea, au fost făcute aceste fotografii.

Povestea alternativă este oferită de foto-jurnalistul american John Florea. El susține că a făcut aceste fotografii în Hessen, în satul Hüttenberg-Rechtenbach, care se află la nord de Frankfurt pe Main.

Zona în care au fost făcute fotografiile lui Hans-Georg este incontestabil Hessen

Un număr de fotografii realizate arată clar zone ale orașului care există și astăzi.

În plus, după cum arată aceste fotografii, el purta cizme când a fost capturat și nu, așa cum a susținut mai târziu, că avea picioarele goale.

John Florea este ferm convins că Hans-Georg nu plânge pentru că lumea lui s-a prăbușit, ci mai degrabă din cauza șocului de luptă după ce a fost invadat de forțele americane.

Singurul motiv pentru care Henke și-a modificat povestea trebuie să fie legat de faptul că, după război, a ales să se înscrie în Partidul Comunist și să trăiască în Germania de Est.

Comuniștii est-germani îi priveau pe toți cei care se predaseră americanilor ca pe o potențială amenințare de spionaj. Pentru a-și acoperi urmele, Henke și-a schimbat povestea din „invadat de americani” în „capturat de ruși”.

Hans Georg Henke a avut o viață plină și a murit la vârsta de 69 de ani, la 9 octombrie 1997, la Brandenburg, Germania.

Aceste fotografii disperate au fost folosite pe scară largă pentru a ilustra efectul lumii care se prăbușea în jurul populației germane în ultimele zile ale Germaniei naziste.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola