Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Gripa spaniolă în presa românească din 1918. Situație dramatică la câteva zile după Marea Unire
Articole online

Gripa spaniolă în presa românească din 1918. Situație dramatică la câteva zile după Marea Unire

gripa spaniolă

Gripa spaniolă în presa românească din 1918. Situație dramatică la câteva zile după Marea Unire

Scris sub pseudonim și inclus în rubrica populară „Momente și gânduri”, un mic articol sună astfel:

„Ne aflăm în plină epidemie de gripă spaniolă, care are atât de puțin în comun cu tot ce este spaniol, încât nu există țară care să nu aibă inconvenientul de a nu fi bântuită de ea. Atât părțile neutre, cât și cele beligerante sunt atinse; iar despre indivizi se poate repeta versul lui La Fontaine că „nu toți au murit, dar toți au fost atinși”””.

În decembrie 1918, la câteva zile după Marea Unire, un redactor de la ziarul „Epoca” scria articolul „Oameni binecuvântați”:

„Sub jugul atâtor suferințe și primejdii: gloanțe, tifos exantematic, holeră și gripă infecțioasă, foamete și secetă, lipsuri incomensurabile, distrugerea caselor, rătăciri pe drumuri străine, multe dintre sufletele noastre se întunecaseră. Monologul lui Hamlet devine o chestiune care îi preocupă pe toți. Dar dacă mintea își recapătă puterea de analiză și controlul asupra sentimentalismului, atunci trebuie să ne simțim fericiți și mândri. (…)

Ce timp mai bun de trăit decât cel în care vedem în fața ochilor noștri realizarea viselor noastre de aur, ceea ce au imaginat poeții națiunii, ceea ce au construit marii vizionari? Nefericiți, noi?

Noi, martorii celei mai minunate transformări, contemporanii unor astfel de vremuri despre care istoricii veacurilor viitoare vor fi mai preocupați decât de descrierea cruciadelor, sau de dispariția Imperiului Roman? „, a scris autorul sub pseudonimul „Chrysale”.

Ziarul de Alba Iulia menționa că în ajunul Crăciunului din 1918 „Boala spaniolă își continuă răspândirea și mai departe în sate și orașe. La Pesta, într-o singură zi, 413 s-au îmbolnăvit și 54 au murit”.

Sursa: Europecentenary.eu 

Registration

Aici iti poti reseta parola