Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Granițe duble cu Rusia după intrarea oficială a Finlandei în NATO. Reacția Moscovei
Articole online

Granițe duble cu Rusia după intrarea oficială a Finlandei în NATO. Reacția Moscovei

Finlanda și NATO

Granițe duble cu Rusia după intrarea oficială a Finlandei în NATO. Reacția Moscovei

La reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, care a avut loc marți, vor fi deja 31 de membri ai Alianței. Marți, steagul finlandez a fost arborat în fața sediului Alianței Atlantice de la Bruxelles, încheindu-se astfel „cel mai rapid proces de aderare din istoria modernă a NATO”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței. Finlanda are una dintre cele mai moderne armate și una dintre cele mai dinamice industrii de securitate și apărare din alianță, așa că NATO beneficiază de calitatea de membru a țării.

Extinderea alianței, după intrarea Macedoniei de Nord în 2020, este un semn al revitalizării NATO, pe care recent, în 2019, președintele francez Emmanuel Macron o declara „în moarte cerebrală”. Acum, alianța are un nou membru care extinde granița NATO cu Rusia, rivala tradițională a alianței, cu 1.300 de kilometri. Summit-ul de la Madrid din iunie 2022 a promovat revitalizarea alianței cu acordul pentru un nou concept strategic, care stabilește obiectivele NATO pentru următorul deceniu.

„Fiecare țară își maximizează propria securitate. Finlanda, la fel. În același timp, apartenența la NATO ne consolidează poziția internațională și spațiul nostru de manevră. În calitate de partener, suntem de multă vreme implicați activ în activitățile NATO. În viitor, Finlanda va contribui la descurajarea și apărarea colectivă a NATO”, a declarat Sauli Niinistö, președintele Finlandei, care este un „partener solid” al alianței de mai bine de un deceniu. „Schimbarea nu este radicală, a avut loc an de an, apropiindu-ne din ce în ce mai mult de alianță”, a spus președintele finlandez, la sediul NATO, cu câteva minute înainte ca steagul țării să fie arborat în fața sediului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a asigurat că extinderea NATO spre Finlanda reprezintă o înrăutățire a situației.

„Putin dorea mai puțin NATO, mai puțini kilometri de granițe, închiderea porții de intrare în alianță, și obține exact opusul: mai multe trupe, mai multă pregătire și noi parteneri”, a explicat Stoltenberg, marți, la sosirea miniștrilor de externe. Secretarul general s-a declarat „fericit și mândru” de intrarea Finlandei, fapt ce în urmă cu doar câțiva ani era „de neconceput”. „Invazia Ucrainei a fost cea care a dus la decizia Finlandei și Suediei de a cere aderarea la NATO”, a amintit norvegianul.

Cum a reușit războiul din Ucraina să declanșeze un proces istoric?

La scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, în mai 2022, Suedia și Finlanda, doi parteneri neutri din punct de vedere istoric, au decis să facă pasul și să solicite aderarea la Alianța Atlantică.

„Toți aliații au luat decizia istorică anul trecut de a invita Finlanda și Suedia să se alăture alianței noastre. De atunci, am asistat la cel mai rapid proces de ratificare din istoria modernă a NATO. Toți aliații sunt de acord că încheierea rapidă a procesului de ratificare pentru aderarea Suediei va fi în interesul tuturor”, a explicat Stoltenberg. „Acum, ca membri NATO, avem o sarcină foarte importantă în față: să facem ca Suedia să ratifice procesul și să fie și ea membru al alianței”, a explicat Pekka Olavi Haavisto, ministrul de Externe al Finlandei, după ceremonia în care a certificat intrarea acesteia în NATO.

Dar realitatea este că, între timp, Suedia încă așteaptă ca Turcia și Ungaria să-i deblocheze procesul de aderare la NATO. Ankara susține că Stockholmul mai are de îndeplinit o serie de angajamente în problema Partidului Muncitorilor din Kurdistan, formațiune considerată teroristă atât în ​​Turcia, cât și în Uniunea Europeană. Totuși, în cadrul alianței există speranțe că situația se va debloca după organizarea alegerilor din Turcia, din 14 mai, dar nu înainte, întrucât lupta împotriva PKK este una dintre principalele teme electorale ale președintelui Recep Tayyip Erdogan.

„Poziția mea este că Suedia și-a îndeplinit angajamentele pe care și le-a luat în memorandumul trilateral de la Madrid și de aceea, în întâlnirile mele cu Erdogan, am arătat clar că a sosit momentul să ratifice intrarea Suediei”, a explicat luni Stoltenberg.

Registration

Aici iti poti reseta parola