Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Ghiță Soldatul din Caracal organizează apărarea Cadrilaterului, dar este arestat de Antonescu și omorât de legionari
Articole online

Ghiță Soldatul din Caracal organizează apărarea Cadrilaterului, dar este arestat de Antonescu și omorât de legionari

După abdicarea regelui Carol al II-lea, pe 6 septembrie, tratativele au fost reluate la 7 septembrie 1940, când, în temeiul ordinului telefonic al noului președinte al Consiliului de Miniștri, Ion Antonescu, acordul prin care s-a cedat Cadrilaterul a fost semnat de Henri Meitani (membru al delegației), nu de ambasadorul Alexandru Crețianu, șeful delegației române la tratative, revenit între timp în Capitală pentru a primi noi instrucțiuni.

La 10 septembrie 1940, Ion Antonescu a ratificat sub proprie semnătură tratatul de cedare a sudului Dobrogei.

La începutul lunii septembrie 1940, comandantul Armatei a II-a, generalul Gheorghe Argeșanu, a fost trimis de rege la Constanța pentru a organiza rezistența armată pentru eventualitatea unei invazii a armatei bulgare.

Numirea generalului Argeșanu, comandantul militar al Capitalei, în postul de comandant al frontului de sud din Dobrogea, în scopul apărării acestei regiuni, a constituit o rază de speranță pentru români.

Totul a durat foarte puțin. Din ordinul generalului Ion Antonescu, generalul Argesanu a fost arestat la Constanța.

Predarea regiunii urma să se facă pe 31 octombrie, dar armata bulgară avea voie să intre în Cadrilater pe 21 octombrie.

Şase tentative ale bulgarilor de a intra mai înainte sunt oprite cu foc de ostaşii români. În ciuda ordinului de capitulare, pe 21 octombrie militarii sub comanda generalului Gheorghe Argeşanu iau poziţie de luptă ca să împiedice intrarea bulgarilor.

Generalul patriot este arestat la Constanța de un magistrat militar din ordinul lui Ion Antonescu. După două luni va fi asasinat de legionari la Jilava.

Scurtă biografie a lui Ghiță Soldatul

Născut la Caracal pe 28 februarie 1883 și omorât de legionari la Jilava în noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940, Gheorghe Argeşanu, poreclit Ghiță Soldatul, a fost general de armată, om politic, ministru al Apărării Naţionale, preşedinte al Consiliului de Miniştri.

S-a numărat printre susţinătorii regimului monarhic autoritar instaurat de regele Carol al II-lea, iar, după asasinarea primului ministru Armand Călinescu de către un comando legionar, a acceptat, din funcţia de prim-ministru, misiunea ordonată de şeful satului de a coordona represaliile împotriva legionarilor.

Gheorghe Argeşanu era fiul lui Vasile Argeşanu şi al Constanţei de Pommeraye, fiica unui medic francez.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola