Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Germania și Ungaria se ceartă pe măsură ce tensiunile cresc din cauza ajutorului blocat pentru Ucraina
Articole online

Germania și Ungaria se ceartă pe măsură ce tensiunile cresc din cauza ajutorului blocat pentru Ucraina

Germania

Germania și Ungaria se ceartă pe măsură ce tensiunile cresc din cauza ajutorului blocat pentru Ucraina

Germania și Ungaria s-au certat luni, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe de la Bruxelles, pe tema rolului pe care o bancă ungară controversată îl joacă în războiul Rusiei din Ucraina, potrivit POLITICO.

Banca, OTP, a devenit un punct central pentru oficiali în ultimele zile, deoarece Ungaria refuză să aprobe mai mult ajutor militar din partea UE pentru Ucraina până când Kievul nu retrage compania de pe o listă de „sponsori de război” pe care o menține. Diplomații spun, de asemenea, că disputa întârzie noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Când ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a reiterat luni, în timpul reuniunii cu ușile închise, poziția Budapestei, ministrul german de externe Annalena Baerbock a ripostat, potrivit diplomaților, care au vorbit sub anonimat pentru a descrie schimbul de replici.

Aceștia au spus că ea a citat rapoarte nespecificate potrivit cărora OTP recunoaște teritoriile ocupate de Rusia din Luhansk și Donețk – ceea ce contravine dreptului internațional – și a acordat linii de credit soldaților ruși.

Ungaria a respins acuzațiile, făcând ecoul băncii însăși, care a calificat rapoartele drept „incorecte” într-o declarație și a susținut că administrația băncii „își exprimă public sprijinul pentru Ucraina”.

Cu toate acestea, schimbul, descris de unul dintre diplomați ca fiind „civilizat și într-un cadru normal de discuție”, a avut loc după ce alte țări, precum Suedia și Estonia, au exercitat presiuni asupra Ungariei în timpul reuniunii. Acestea au susținut că UE nu trebuie să tragă de timp în ceea ce privește noi sancțiuni – care sunt concepute pentru a reprima eludarea – și mai mult ajutor militar pentru Ucraina.

Disputa reflectă frustrarea tot mai mare pe care alte țări UE o au față de Ungaria

Luni, unii diplomați și miniștri și-au vărsat „frustrările” în mod public, îndemnând Ungaria să decupleze neînțelegerile cu Kievul cu privire la lista „sponsorilor de război” de încercarea UE de a aproba mai mult ajutor militar și sancțiuni.

„Nu putem amâna sancțiunile”, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis înaintea reuniunii. „Există unele țări care leagă chestiuni care nu au legătură, cum ar fi campania de denunțare cu pachetul de sancțiuni.”

Un diplomat și-a exprimat nedumerirea cu privire la motivul pentru care Ungaria s-a agățat de lista ucraineană, având în vedere că aceasta nu are nicio relevanță juridică.

În urma reuniunii, Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a promis că va încerca să rezolve diferențele. Oficialii UE au declarat că se așteaptă ca Borrell să ia legătura cu Kievul pentru a discuta, de asemenea, această problemă.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a [obține] aprobarea următorului pachet de sprijin militar pentru Ucraina…”, a declarat el reporterilor. „Dacă un stat membru are o dificultate, haideți să discutăm despre asta, asta vom face”.

Miniștrii apărării din UE vor discuta despre sprijinul militar al blocului pentru Ucraina în cadrul unei reuniuni care va avea loc astăzi.

Registration

Aici iti poti reseta parola