Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Germania respinge cererea Poloniei de despăgubiri de 1.400 de miliarde de dolari pentru cel de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Germania respinge cererea Poloniei de despăgubiri de 1.400 de miliarde de dolari pentru cel de-al Doilea Război Mondial

ocupație

Polonia vrea compensații pentru daunele cauzate de ocupația nazistă, sesizând ONU.

Germania respinge cererea Poloniei de despăgubiri de 1.400 de miliarde de dolari pentru cel de-al Doilea Război Mondial

Polonia a declarat marți că a fost informată de Germania că nu intenționează să se angajeze în negocieri privind eventuale reparații din al Doilea Război Mondial către Varșovia, deoarece Berlinul consideră chestiunea închisă.

De asemenea, Ministerul polonez de Externe a declarat că Polonia a apelat la sprijinul Națiunilor Unite în eforturile sale de a obține despăgubiri pentru pierderile estimate la aproximativ 1.300 de miliarde de dolari suferite în timpul ocupației germane naziste din 1939-45.

De-a lungul acestei dispute prelungite, Germania a insistat că problema a fost închisă prin decizii luate în perioada comunistă, când Varșovia a renunțat să mai ceară despăgubiri. Polonia spune că această decizie a fost luată sub presiunea Moscovei și că nu este obligatorie din punct de vedere juridic. Ea a trimis o cerere oficială în octombrie.

Liderii polonezi au sugerat că există posibilitatea unor negocieri

Ministerul de Externe al Poloniei a declarat că, într-o notă oficială din 28 decembrie, guvernul de la Berlin a declarat că „problema reparațiilor și a compensațiilor pentru pierderile din timpul războiului rămâne închisă, iar guvernul german nu intenționează să deschidă negocieri pe această temă”.

Ministerul a promis că își va continua eforturile pe un front mai larg și a precizat că, marți, guvernul s-a adresat secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și altor înalți oficiali ONU, solicitând „cooperare și sprijin” în eforturile de a obține reparații din timpul războiului.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea ONU.

Cu toate acestea, unii oficiali din Polonia recunosc că este o sarcină pe termen lung.

Szymon Szynkowski vel Sek, ministrul pentru relații europene, a declarat că este o „obligație morală” a guvernului să urmărească obținerea de reparații, însă timpul necesar pentru orice rezultat „nu se numără în luni, ci în ani, poate chiar în generații”.

Guvernul de dreapta al Poloniei, aflat la al doilea mandat, se confruntă cu o criză a costului vieții și a energiei, precum și cu cheltuieli ridicate în domeniul politicii sociale, și se confruntă cu alegeri generale în toamnă.

Registration

Aici iti poti reseta parola