Berlinul folosește mănuși în relația cu Moscova
În Germania ambasaforul ucrainean face de ceva vreme scandal cerând Germaniei să livreze țării sale arme care să o ajute să contracareze invazia rusă. Potrivit Pravda, răspunsul Berlinului n-a fost cel scontat de ucraineni. „Vreau să vă atrag atenția asupra faptului că atât cancelarul federal , cât și ministrul Afacerilor Externe și-au declarat clar poziția în ultimele 48 de ore, și anume că armele letale nu sunt furnizate Ucrainei. Așa a fost și în trecut, așa a fost sub guvernarea precedentă, așa este și în acest guvern ”, a declarat răspicat reprezentantul Ministerului German al Apărării la un briefing de miercuri, 19 ianuarie.
Prietenia reciproc avantajoasă a germanilor cu opresorii uigurilor
Moscova nu este singurul adversar al Occidentului cu care Berlinul conlucrează strâns.
Relația deja strânsă a Chinei cu Germania ar putea deveni și mai puternică după recentul contact „pe șest” la nivel înalt.
Ziarul britanic Daily Express notează: „Se spune că premierul chinez Li Keqiang i-a telefonat săptămâna aceasta noului cancelar german Olaf Scholz, promițând că țara sa este pregătită să lucreze cu Germania pentru o dezvoltare constantă și pe termen lung a relațiilor. Li, potrivit presei de stat chineze, a comparat China și Germania, menționând că ambele sunt economii majore și „țări responsabile din lume, precum și susținători ai multilateralismului și practicieni ai comerțului liber”, adăugând că cooperarea lor aduce beneficii intereselor lumea în întregime”.
Discuția la nivel înalt nu ar fi o surpriză pentru nimeni. Legătura politică dintre China și Germania s-a îmbunătățit considerabil în ultimele decenii și, în ciuda opoziției ferme pe care o stârnește în Europa, pare să se întărească. China rămâne cea mai mare piață pentru multe firme europene, inclusiv pentru cele dinGermania.
Întâlnirea de taină din noiembrie
Potrivit grupului de reflecție „Wing China in Europe” al German Marshall Fund (GMF), în lunile după ce în Germania a ajuns la putere un nou guvern, lguvern în septembrie, delegații chinezi au fost printre primii care l-au felicitat pe noul cancelar.
După felicitări, au urmat întâlnirile pe șest.
„Relația a continuat la sfârșitul lunii noiembrie, cu o vizită pe șest a unui grup de oficiali chinezi cu legături strânse cu Germania.
Conduși de fostul ambasador Shi Mingde, chinezii au petrecut mai bine de o săptămână la Berlin, München și Stuttgart întâlnindu-se cu elita politică și corporativă a Germaniei, inclusiv cu oameni apropiați lui Scholz”.
Esențial, susține German Marshall Fund, a fost mesajul pe care acești delegați chinezi l-au avut pentru oficialii germani: „Să lucrăm împreună pentru a ne asigura că relația specială dintre Berlin și Beijing nu se destramă”.
Astfel de declarații îl încurajează pe cancelarul Scholz să continue abordarea „win-win” implementată de Angela Merkel.
De altfel, acest stil de diplomație a adus dividende uriașe pentru companiile germane precum Volkswagen, BMW și gigantul chimic BASF.
Prin comerțul cu aceste companii și cu altele, China a devenit în cel mai mare partener comercial al Germaniei, cu importuri și exporturi anuale în valoare de 213 de miliarde de euro.
CEO-ul Volkswagen, Herbert Diess, a apelat la LinkedIn cu puțin timp înainte de Crăciun pentru a avertiza că orice presiune a Germaniei sau Europei de a se decupla de China ar fi „foarte dăunătoare”. „Avem nevoie de mai multă cooperare și prezență în China, nu de mai puțin!”, notează Daily Express.
Roland Busch, CEO-ul Siemens a declarat că Beijingul merită respect și că interzicerea importului de produse din regiunea Xinjiang – unde musulmanii uiguri se confruntă în prezent cu un genocid – ar pune în pericol tranziția verde a Germaniei.
Până la urmă, ce ghișeft ar face Germania subordonându-și interesele binelui Ucrainei sau uigurilor. Strategia Ceaușescu de a colabora puternic cu inamicii declarați, în propriul beneficiu, e mult mai bună. Mai ales că Germania are puterea de a le impune altora să nu-i urmeze exemplul.