Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina primește vehicule blindate occidentale, SUA, Germania și Franța fiind de acord să trimită mai multă putere de foc
Articole online

Ucraina primește vehicule blindate occidentale, SUA, Germania și Franța fiind de acord să trimită mai multă putere de foc

tancuri

Ucraina primește vehicule blindate occidentale, SUA, Germania și Franța fiind de acord să trimită mai multă putere de foc

Casa Albă a anunțat joi, într-o declarație de presă comună, că SUA intenționează să furnizeze Kievului vehicule de luptă Bradley, în timp ce conducerea germană a dezvăluit că intenționează să trimită vehicule de luptă pentru infanterie Marder. Rapoartele au indicat că Ucraina va primi 50 de Bradley.

Forțele ucrainene vor fi instruite de ambele țări cu privire la modul de utilizare a sistemelor respective, care sunt capabile să transporte trupe în luptă și, de asemenea, să ofere sprijin de foc în lupta împotriva Rusiei

Președintele Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz au făcut publică această decizie după ce au vorbit la telefon joi, când cei doi lideri au discutat despre sprijinul militar, diplomatic, umanitar și financiar pentru Ucraina. Anterior, ambele țări au lăsat să se înțeleagă că vehiculele blindate occidentale ar putea fi incluse printre viitoarele ajutoare militare.

De asemenea, în declarația comună se precizează că Germania va trimite Ucrainei o baterie de rachete de apărare antiaeriană Patriot. Anunțul vine la doar câteva săptămâni după ce SUA au declarat că vor face același lucru. Iar un purtător de cuvânt al Pentagonului a confirmat că o nouă rundă de asistență în domeniul securității este așteptată să fie anunțată vineri.

Ajutorul venit din Occident

Anunțul SUA și al Germaniei a venit la doar o zi după ce președintele ucrainean Volodmir Zelenski a declarat că a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron, care a decis să „transfere tancuri ușoare și APC-uri Bastion” către Kiev. Zelenski nu a precizat la ce vehicule ușoare se referea, deși politicianul francez Benjamin Haddad a confirmat ulterior că este vorba de vehicule blindate de luptă AMX-10 RC.

AMX-10 RC este un vehicul blindat de luptă și de recunoaștere fabricat în Franța, proiectat în 1970 și care a fost folosit timp de decenii în locuri precum Africa de Vest, Orientul Mijlociu și Afganistan. Bastionul este un transportor blindat de trupe francez mai modern.

„Am convenit cu [Emmanuel Macron] asupra unei cooperări suplimentare pentru a consolida în mod semnificativ apărarea aeriană [ucraineană] și alte capacități de apărare”, a declarat Zelenski. „Am convenit, de asemenea, să lucrăm la implementarea #PeaceFormula. Vă mulțumesc, prieteni! Conducerea ta aduce victoria noastră mai aproape”.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat joi, înainte de anunțul din partea SUA și a Germaniei, că decizia lui Macron va apropia Ucraina de victorie, „mai ales atunci când RC-urilor AMX-10 li se vor alătura colegii lor americani și, credem noi, germani”.

Ucraina a solicitat în mod repetat tancuri și alte vehicule blindate de la țările occidentale. Deși vehiculele de luptă ale infanteriei nu vor avea neapărat aceleași efecte ca tancurile grele, acestea oferă totuși capacități valoroase de transport și putere de foc mobilă pentru operațiunile ofensive ucrainene.

Vestea că Franța, Germania și SUA intenționează să trimită vehicule blindate vine înaintea începerii anticipate a unui armistițiu de 36 de ore, care a fost anunțat mai devreme joi de către președintele rus Vladimir Putin cu ocazia apropiatei sărbători ortodoxe de Crăciun. Dacă va fi pus în aplicare, armistițiul ar fi primul armistițiu major din timpul războiului, însă Kievul nu a fost foarte receptiv la această propunere.

„După 10 luni de genocid, după sute de biserici ucrainene distruse, nu este prea târziu ca Kremlinul să se gândească la Dumnezeu?”, a declarat ministrul ucrainean al apărării pe rețelele de socializare.

Registration

Aici iti poti reseta parola