Evenimentul Istoric > Articole online > General american: Reducerea efectivelor militare ale SUA din Germania, un cadou pentru Kremlin
Articole online

General american: Reducerea efectivelor militare ale SUA din Germania, un cadou pentru Kremlin

Generalul locotenent Ben Hodges, fostul comandant al trupelor terestre americane din Europa în 2014-2017,  contestă ideea, arătând că Statele Unite s-ar distanţa astfel faţă de un aliat, ar afecta şi alţi aliaţi europeni, nu ar promova interesele americane şi ar fi probabil şi dificil de implementat.

„Ne loveşte pe noi şi îi loveşte pe aliaţii noştri. Nu sancţionează Germania şi este un cadou pentru Kremlin”, au fost cuvintele fostului comandant despre retragere, potrivit Agerpres.

Trump a criticat de mai multă vreme Germania pentru bugetul insuficient alocat apărării. Obligaţiile Berlinului faţă de Alianţa Nord-Atlantică ar presupune alocarea a 2% din PIB.

În ultimele săptămâni, liderul de la Casa Albă a crescut presiunea prin anunţul reducerii efectivelor, susţinând că SUA suportă costuri prea mari pentru menţinerea prezenţei militare, în timp ce Germania nu investeşte suficient în forţele sale armate.

25.000 de militari

În urma reducerii, pe teritoriul german ar rămâne doar circa 25.000 de militari americani, mult sub desfăşurarea de trupe începută după cel de-al doilea război mondial.

Hodges arată că o mare parte din trupele prezente acum în Germania asigură sprijinul pentru misiuni ale SUA în alte părţi ale lumii, fiind în acelaşi timp gata de a ajuta ţările membre NATO din Europa.

Trump a sugerat că efectivele retrase din Germania ar putea fi mutate în Polonia. Hodges avertizează că nu va fi uşor din cauza acordurile legale privind ‘starea forţelor’ SUA.

Pentru staţionare pe termen lung în Polonia va fi nevoie de negocierea unor noi acorduri, iar dacă demersul nu reuşeşte, nu este sigur că guvernul german va permite revenirea la situaţia anterioară.

Acest lucru ar reprezenta un succes pentru Rusia, care s-a opus multă vreme prezenţei militare americane în Europa.

Ei nu sunt acolo ca să apere Germania

Generalul, în prezent titular al Catedrei Pershing pentru studii strategice în cadrul Centrului pentru Analiză Politică Europeană (institut de cercetări politice non-profit), arată că Rusia „nu a făcut nimic pentru a-şi schimba comportamentul, dar obţine o reducere cu 28% a capacităţii SUA în Germania. Evident, acesta nu este rezultatul unei analize strategice”.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola