O mișcare anticipată
Se crede că aproximativ 600 de afgani au fost evacuați în luna mai, urmând să aibă loc și altele în iunie și iulie. Guvernul francez este acum lăudat pentru planificarea anticipată. Totuși, în luna mai, au existat mai multe critici decât laude.
Pe 5 iulie, într-un interviu acordat televiziunii internaționale de stat din Franța, France 24, Etienne Gille, directorul organizației de caritate franceză, a ridiculizat evacuările afganilor de către guvernul francez ca fiind premature, spunând că ar afecta ajutorul acordat în teren.
În luna mai, un diplomat german, care a vorbit sub anonimat cu ziarul francez Monde, a criticat Franța pentru decizia sa de a evacua afganii și a spus că Germania nu va părăsi Afganistanul, ci va investi 400 de milioane de euro pentru a fortifica societatea civilă.
Totuși, de ce răspunsul francez a fost atât de diferit de cel al altor națiuni ? Fostul ambasador al Marii Britanii în Franța, Peter Ricketts, a oferit o explicație. El a declarat ziarului britanic The Telegraph că principalul motiv din spatele acestei planificări a Franței au fost relațiile cu Statele Unite.
„Franța nu-i uită pe cei care au lucrat pentru noi”
Marea Britanie, care are „legături mai puternice cu Washingtonul” în comparație cu Franța, s-a bazat pe aprecierile de la Casa Albă asupra situației din Afganistan. Franța, care menține o „distanță relativă” față de Statele Unite, a fost capabilă să „acționeze rapid după propriile concluzii”, a spus Peter Ricketts. El a adăugat că Parisul „a continuat fără a simți nevoia să existe o coordonare cu SUA”.
Vorbind despre decizia Franței de a ajuta afganii să iasă din țară, ministrul afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian a spus: „Franța nu-i uită pe cei care au lucrat pentru noi”. Guvernul francez încă evacuează unii dintre diplomații săi, dar și afgani care au rămas în țară, însă cea mai mare parte a evacuărilor au fost finalizate.