Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Fotografiile unui român stabilit la Paris decorează încăperile torționarilor de la Pitești
Articole online

Fotografiile unui român stabilit la Paris decorează încăperile torționarilor de la Pitești

Fotografiile unui român stabilit la Paris decorează încăperile torționarilor de la Pitești

Marius Sminchișe, un fotograf român în vârstă de 55 de ani, născut în Câmpulung Muscel , jud Argeș, trăiește la Paris încă din anii ’90 unde și-a făcut rapid un nume în lumea artei fotografice. A avut expoziții la Salonul Foto Paris și a fost onorat cu fotografia de copertă a primului număr al prestigioasei reviste italiene de specialitate Fotoperpassione Magazine, în noiembrie 2016. Talentul său l-a făcut să fie apreciat de fotomodele internaționale, precum Océane Nicolas din Franța, care îl consideră fotograful său preferat.

Imagine1

„Am aflat acum patru ani de Închisoarea Pitești, de Experimentul Pitești și de ororile petrecute aici. Și de aici a plecat proiectul meu fotografic“, relatează Marius Sminchișe pentru publicația „Evenimentul Muscelean“.

În închisoarea din Pitești a avut loc un experiment înfiorător, în care deținuții au fost forțați să-și tortureze proprii camarazi. Cei care demonstrau o cruzime mai mare primeau un statut de torționar privilegiat. Deținuții politici, chiar și cei care nu au împărtășit niciodată ideologia fascistă, consideră că „Experimentul de la Pitești” este cel mai cumplit lucru pe care l-au întâlnit și că nimeni nu ar trebui să sufere astfel de orori concepute chiar de propriul lor camarad.

Ororile din închisoare au fost o sursă de inspirație pentru fotograf

„Am transpus în aceste fotografii tot ce inima a bătut, tot ce ochiul a lăcrimat, tot ce sufletul a simțit. Am căutat să trăim în lumina de atunci, în austeritatea existentă. Am refuzat scenele de durere căutând rugăciunea… toate acestea neîmbrăcate, fără cosmetica culorii, în decența frumuseții monocromatice, să se arate privitorului în cea mai înaltă rugă spre Lumină!“, spune Marius Sminchișe.

Vizitatorii Memorialului de la Închisoarea Pitești au ocazia să admire expoziția de fotografii ce surprinde Închisoarea Pitești sub unghiul inedit al puterii și seninătății rugăciunii într-un loc al detenției. Galeria de fotografii intitulată „Rugă spre lumină“ adună laolaltă imagini deosebite, dispuse cu grijă pe simezele celor care au fost, în trecut, gardieni și funcționari ai închisorii.

„Acest proiect a venit în mine ca o expresie. Am ținut să exprim în fotografiile mele ceea ce oamenii au trăit aici. Suferința inspiră. Însă nu suferința m-a împins la această expoziție fotografică, ci faptul că ideea de credință s-a ridicat deasupra suferinței, a învins suferința, a fost o izbăvire“, a detaliat Sminchișe.

Registration

Aici iti poti reseta parola