Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un fost comandant NATO crede că războiul din Ucraina va deveni „un conflict înghețat” în 4-6 luni
Articole online

Un fost comandant NATO crede că războiul din Ucraina va deveni „un conflict înghețat” în 4-6 luni

razboi

Fostul comandant a comparat conflictul din estul Ucrainei cu Războiul din Coreea

Stavridis a discutat despre starea războiului în timpul unui interviu la radio WABC 770 AM cu omul de afaceri newyorkez John Catsimatidis, unde a remarcat că este „extrem de evident” că războiul s-a „împotmolit de ambele părți”.

„Ucrainenii duc o luptă foarte puternică”, a spus Stavridis. „[Planurile de război ale lui Vladimir] Putin s-au dovedit a nu fi deosebit de eficiente. El a câștigat puțin teritoriu față de planurile inițiale”.

El a continuat: „Văd conflictul îndreptându-se spre un final de război coreean, adică un armistițiu, o zonă militarizată între cele două părți. Asta va fi vizibil într-o perioadă de patru-șase luni. Niciuna dintre părți nu poate susține mult mai mult decât atât războiul.”

Războiul coreean a fost purtat între Coreea de Nord și Coreea de Sud între 1950 și 1953, Uniunea Sovietică de atunci susținând Coreea de Nord, în timp ce Coreea de Sud a fost ajutată de Statele Unite. Conflictul dintre cele două țări a încetat odată cu un armistițiu în iulie 1953, care a creat o zonă demilitarizată.

Cu toate acestea, deoarece nu a fost semnat niciun tratat de pace oficial în anii care au urmat, cele două țări rămân încă, din punct de vedere tehnic, în război.

Săptămâna trecută, un oficial din cadrul Departamentului Apărării a declarat că sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, furnizate de SUA, au avut un „impact semnificativ” în ajutorul acordat Ucrainei împotriva forțelor militare rusești.

„Cred că a existat un impact semnificativ asupra a ceea ce se întâmplă, pe linia frontului”, a declarat vineri oficialul. 

Săptămâna trecută, Ucraina a anunțat că a distrus un depozit de muniții rusești din orașul Nova Kakhovka, situat în regiunea Kherson, în urma unui atac cu rachete.

În luna mai, Stavridis i-a vorbit lui Catsimatidis despre unele dintre problemele curente ale războiului, inclusiv despre numărul fără precedent de victime îndurate de Rusia în rândul gradelor sale superioare.

„În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor. (…) Aici, de partea rusă, într-o perioadă de două luni, am văzut cel puțin o duzină, dacă nu mai mulți, de generali ruși uciși”, a declarat el la acea vreme.

Stavridis a adăugat că „niciun general nu a fost pierdut în lupte reale” în timp ce SUA s-a angajat în războaiele din Afganistan și Irak.

Registration

Aici iti poti reseta parola