Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Fostul mitropolit Sava îi scrie lui Ion Neculce, în 1722, să nu se lăcomească la moșia Mănăstirii Putna
Articole online

Fostul mitropolit Sava îi scrie lui Ion Neculce, în 1722, să nu se lăcomească la moșia Mănăstirii Putna

După ce rușii au pierdut războiul, în bătălia de la Stănilești (1711), Neculce a trecut cu Cantemir în Rusia și a stat acolo câțiva ani, până la 1719, după care, capătă învoirea de a intra în Moldova , sub domnul Mihai Racoviță.

„Atunce [zice Neculce] și mie mi s-au isprăvit ferman de la Poartă de pace.

Și-am venit la pământul mieu, zăbovind în străinătate 9 ani, 2 ani la Moscu și 7 ani în Țara Leșească, cu multe valuri și supăr, care nu le mai poci înșira cu condeiul meu”.

A trăit la moșia sa din Boian.

A primit marea dregătorie de vel vornic al Țării de Sus, acordată de Grigore al II-lea Ghica, în 1731.

A murit după 1744, lucru ce se dovedește prin ultimele cuvinte ale cronicii lui, unde spune că Constantin Mavrocordat, fiind scos din domnia Moldovei, nu a stat mazilit nici un an întreg, ci a fost numit în Muntenia, ceea ce s-a întâmplat în anul 1744.

Lucrarea de căpătâi a lui Neculce – în afară de compilarea cronicilor anterioare – este Letopisețul Țării Moldovei de la Dabija Vodă până la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat.

Lucrarea cuprinde evenimentele din 1662 până la 1743, la care a fost mai totdeauna părtaș sau le-a cunoscut de aproape.

Cel mai probabil, cronicarul și-a început lucrul la Letopiseț după anul 1732, când avea deja 60 de ani și a lucrat la Letopiseț până în anul 1744.

Foto: biserica și monumentul lui Ion Neculce

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola