Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Fostul comandant al Armatei Statelor Unite în Europa anunță un război de uzură în Ucraina
Articole online

Fostul comandant al Armatei Statelor Unite în Europa anunță un război de uzură în Ucraina

armată

Fostul comandant al Armatei Statelor Unite în Europa anunță un război de uzură în Ucraina

Un general american în retragere a comparat războiul între Rusia și Ucraina cu un meci de box, în timp ce conflictul din această țară est-europeană se apropie de patru luni.

„Este un meci de box la categoria grea”, a scris luni seara târziu pe Twitter generalul-locotenent în retragere Mark Hertling, care a fost comandantul armatei americane în Europa. „În 2 luni de luptă, nu a existat încă o lovitură de knock-out. Va veni, pe măsură ce forțele RU se vor diminua tot mai mult”.

Schimburile de artilerie, contraatacurile și deplasarea liniilor de front au făcut ca progresele să fie greu de obținut în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Atât Rusia, cât și Ucraina continuă să se confrunte cu pierderi, însă Ucraina ar putea, pentru moment, să se bucure de avantajul unei mai mari „voințe și moral”.

Ucraina a implorat țările occidentale să trimită mai multe arme după ce a recunoscut că este depășită de artileria rusă pe câmpul de luptă. Hertling a declarat că se așteaptă ca victoriile Ucrainei să crească pe măsură ce țara obține și beneficiază de noi echipamente.

Forțele președintelui rus Vladimir Putin s-au concentrat asupra estului Ucrainei după ce armata rusă nu a reușit să captureze capitala Kiev în săptămânile care au urmat invaziei neprovocate de la sfârșitul lunii februarie.

Lupta din estul Ucrainei a devenit de atunci o afacere lentă și sângeroasă, mulți – inclusiv secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg – prezicând că războiul s-ar putea prelungi ani de zile.

Steven Pifer, care a fost ambasadorul SUA în Ucraina, a declarat recent pentru Insider că unii cred că este posibil ca războiul să se prelungească până în 2023 sau 2024.

„Este probabil să se transforme într-un război de uzură, în care părțile se lovesc reciproc, dar niciuna nu este capabilă să realizeze un fel de descoperire decisivă care să pună capăt războiului. Acesta pare să fie cel mai probabil scenariu”, a declarat Pifer.

„Putin câștigă în acest moment”, a declarat recent pentru Insider Edward Luttwak, un strateg militar care oferă consultanță pentru guverne din întreaga lume

Dar unii experți avertizează împotriva formulării unor concluzii definitive despre cine câștigă sau pierde.

„Este greu de imaginat un scenariu în care Rusia să ia în considerare o înfrângere de orice fel, deoarece acesta nu este un mesaj sustenabil pe care Putin să îl transmită publicului său”, a declarat pentru Insider Rita Konaev, director adjunct de analiză la Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă al Universității Georgetown și expert în armata rusă.

„Modul în care definim victoria va continua, de asemenea, să se dezvolte și să varieze. Nu există o definiție clară cu care toată lumea va fi de acord. Dar dacă vorbim despre realitatea operațională de pe teren, este mult prea devreme pentru a ne pronunța”, a spus Konaev, adăugând: „Iar natura acestei etape a războiului este că nu va exista o victorie clară și concludentă”.

Registration

Aici iti poti reseta parola