Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Flota rusă din Marea Neagră în pericol de a fi eliminată de ucrainieni! Rachete americane vor fi livrate Ucrainei
Caleidoscop

Flota rusă din Marea Neagră în pericol de a fi eliminată de ucrainieni! Rachete americane vor fi livrate Ucrainei

Photo 5297123 © Derek Gordon | Dreamstime.com

La scurt timp după ce Reuters a publicat o poveste exclusivă conform căreia Casa Albă urmărea să mute rachete antinavă de ultimă generație  în Ucraina, un oficial de la Kiev a declarat că SUA concep un plan de scufundare a Flotei Rusiei de la Marea Neagră.

Consilierul Ministerului Afacerilor Interne ucrainean Anton Gerashchenko a scris într-un tweet (acum șters): „SUA pregătesc un plan de distrugere a Flotei [ruse] de la Marea Neagră. Loviturile eficiente ale ucrainenilor supra navelor de război [rusești] a convins [SUA] să pregătească un plan de deblocare a porturilor [ucrainene]. Se discută despre livrările de arme puternice anti-navă.”

Gerașcenko a citat raportul Reuters despre efortul făcut de Washingtonului de a expedia rachete Harpoon și Naval Strike în Ucraina. Rachetele au o rază de acțiune de până la 300 km și costă 1,5 milioane de dolari fiecare.

A urmat negarea oficială

Un trio de oficiali americani, precum și două surse din Congres, au declarat pentru Reuters că Casa Albă continuă să elaboreze detalii despre cum să aducă arme mai avansate în Ucraina, chiar dacă Rusia a vizat liniile de aprovizionare ale NATO în Ucraina. Din cauza problemelor logistice și a potențialului ca SUA să fie nevoită să elimine un lansator de pe una dintre navele de război ale Marinei SUA, există obstacole în calea transferului în acest moment.

Ca răspuns la o întrebare a Newsweek, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat nu a exclus faptul că Pentagonul lucrează la un plan de distrugere a Flotei Mării Negre.

„Pe măsură ce conflictul se schimbă, la fel se schimbă și asistența noastră militară pentru a furniza capabilitățile critice de care Ucraina are nevoie pentru lupta de astăzi, în timp ce forțele Rusiei se angajează într-o ofensivă reînnoită în estul Ucrainei”, a menționat un purtător de cuvânt.

Însă, la scurt timp o sursă din Departamentul Apărării a emis o negare hotărâtă la adresa oricărei noțiuni că plănuia să elimine nave de război rusești.

„Pot să vă spun cu certitudine că nu este adevărat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, reporterilor la sfârșitul săptămânii trecute, deși negarea se referă doar la afirmația oficialului ucrainean privind obținerea ajutorului de la SUA pentru a ataca flota rusă. Kirby nu a negat, transferul propus de rachete anti-navă.

O mișcare spectaculoasă care poate schimba situația militară din Ucraina, dar și soarta lui Vladimir Putin. Dar nu toată lumea este de această părere…

Încercările Statelor Unite de a transforma Rusia într-o țară-paria sunt sortite eșecului

Publicația americană Politico este de părere că încercările autorităților Statelor Unite de a transforma Rusia într-o țară-paria sunt sortite eșecului.

Potrivit articolului, problema constă în modul diferit în care țările interpretează operațiunea specială a Rusiei. Astfel, Brazilia, India, Mexic, Turcia, Africa de Sud și Indonezia o consideră un conflict regional și preferă să-și apere interesele economice și strategice. În timp ce SUA și Europa încearcă să influențeze situația. Autorii articolului subliniază că multe state au pus interesele naționale mai presus de apelurile SUA de a izola Rusia. Astfel, o serie de țări, printre care Turcia și Israel, sunt convinse că eforturile internaționale trebuie să se concentreze pe negocieri privind Ucraina și să se renunțe la introducerea de sancțiuni împotriva Moscovei.

”Diferențele de opinie garantează că eforturile depuse de SUA pentru a aduce Rusia la statutul de paria vor suferi un eșec, dar nu pentru că multe țări susțin Rusia, ci pentru că ele vor să-și apere propriile avantaje pe care le obțin de pe urma relațiilor cu Moscova. Ele consideră, de asemenea, că o condamnare publică a Rusiei nu face nimic pentru a pune capăt războiului din Ucraina”, este concluzia la care au ajuns autorii articolului.

La 21 mai, analistul Josh Owens a ajuns la concluzia că economia rusă s-a dovedit destul de rezistență la sancțiunile occidentale. Țara ”nu a fost îngenuncheată” grație poziției ei unice în lume. Într-un articol, expertul menționează că relațiile comerciale trainice cu India și China au asigurat un flux important de valută străină în țară, spulberând toate temerile legate de incapacitatea de plată a Moscovei.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola