Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Filmul „My Way” se bazează pe povestea celebră a lui Yang Kyoungjong, dar a existat el de fapt?
Articole online

Filmul „My Way” se bazează pe povestea celebră a lui Yang Kyoungjong, dar a existat el de fapt?

soldat

Filmul „My Way” se bazează pe povestea celebră a lui Yang Kyoungjong, dar a existat el de fapt?

Filmul sud-coreean nu este în întregime o operă de ficțiune. Se bazează pe povestea lui Yang Kyoungjong, care se pare că a făcut exact acest lucru. Singura problemă este că, în timp ce unii istorici cred că el a fost real, mulți nu sunt de acord.

My Way (2011)

Lansat în decembrie 2011, My Way a fost, la vremea respectivă, cel mai scump film coreean realizat vreodată, cu un buget de 24 de milioane de dolari americani. Deși se bazează pe povestea lui Yang Kyoungjong, personajul principal se numește Kim Jun-shik, care are o pasiune pentru alergat. Această trăsătură se prelungește până la vârsta adultă și îl face pe Jun-shik să fie în cele din urmă recrutat în Armata Imperială Japoneză.

În timp ce luptă peste ocean, soldatul este luat ca prizonier de război sovietic. Pe măsură ce efectivele Armatei Roșii scad, încep să recruteze prizonieri, iar Jun-shik este forțat să lupte pentru cel care a fost cândva dușmanul. În timp ce se află în Armata Roșie, este capturat de germani și încorporat în rândurile lor.

Poate că filmul a fost un eșec de box office la lansare, dar povestea reală din spatele său este incredibil de intrigantă.

Când intră Yang Kyoungjong în istorie?

Kim Jun-shik din My Way se bazează pe un coreean pe nume Yang Kyoungjong. Se știu foarte puține lucruri despre el înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce înseamnă că, în esență, tot ceea ce este inclus în film până în acel moment este o operă de ficțiune.

Nu este clar cum a fost descoperită pentru prima dată povestea lui Kyoungjong. Cu toate acestea, ea a fost legitimată de renumitul istoric militar Antony Beevor în cartea sa, The Second World War, și dezvoltată în lucrarea lui Steven Zaloga, The Devil’s Garden: Rommel’s Desperate Defense of Omaha Beach on D-Day.

Se presupune că Kyoungjong apare pentru prima dată în documentele istorice în timpul Zilei Z. În timpul invaziei Aliaților în Normandia, un tânăr soldat s-a predat unui grup de parașutiști americani. Acesta purta o uniformă germană, dar aceștia au presupus că este japonez pe baza înfățișării sale. În realitate, era coreean.

Acesta era Kyoungjong, care fusese înrolat cu forța în armata japoneză Kwantung în 1938, la vârsta de 18 ani. La acea vreme, Coreea se afla sub dominația Japoniei. Cum anume a ajuns să lupte pentru germani?

Serviciul lui Yang Kyoungjong în cel de-al Doilea Război Mondial

Atât Antony Beevor, cât și Steven Zaloga au afirmat că sovieticii l-au capturat pe Yang Kyoungjong după bătălia de la Khalkhin Gol. El a petrecut ceva timp ca prizonier de război și a fost în cele din urmă înrolat în Armata Roșie în 1942.

În 1943, el a fost, din nou, luat prizonier, de data aceasta de către germani în cea de-a treia bătălie de la Harkov. La fel ca sovieticii, germanii l-au recrutat în armata lor. A fost trimis în Franța pentru a ajuta la apărarea Zidului Atlanticului, în apropierea locului unde americanii aveau să ia cu asalt Utah Beach.

Locotenentul Robert Brewer din Regimentul 506 Infanterie Parașutiști, Divizia 101 Aeropurtată, ar fi capturat patru soldați japonezi în uniformă germană la Utah Beach, ceea ce i-a făcut pe mulți să creadă că Kyoungjong era unul dintre ei. Americanii l-au predat britanicilor, care l-au dus într-un lagăr de prizonieri de război din Anglia.

Se presupune că a fost trimis într-un lagăr de prizonieri din Statele Unite, iar după ce a fost eliberat a refuzat să vorbească despre povestea sa de război. A murit în Illinois în ultima parte a secolului XX.

Este această poveste din timpul războiului prea frumoasă pentru a fi adevărată?

Deși o mână de istorici de prestigiu au discutat povestea lui Yang Kyoungjong, nu există nicio dovadă legitimă că acesta a existat vreodată. O fotografie făcută în Ziua Z a unui soldat japonez îmbrăcat în haine germane este considerată a fi el, dar nu există nicio dovadă că ar fi fost chiar el. Ar fi putut foarte bine să fie oricine. De fapt, unii cred că povestea lui Kyoungjong a fost creată pentru a explica această imagine.

Acest lucru nu înseamnă că povestea este neverosimilă, deoarece au existat prizonieri de război asiatici care au servit în Armata Roșie și în Wehrmacht. Oricât de convingătoare ar fi povestea – un coreean forțat să lupte pentru Japonia, Uniunea Sovietică și Germania – nu există nimic care să dovedească că s-a întâmplat.

Chiar și atunci când istoricii discută despre Kyoungjong, ei înșiși nu pot furniza decât foarte puține sau chiar deloc surse care să arate de unde provin informațiile. Într-adevăr, potrivit lui Martin K.A. Morgan, „Yang Kyoungjong este o persoană care nu a existat niciodată, deoarece cu siguranță nu ne-a lăsat niciodată vreo dovadă că a existat vreodată”.

Registration

Aici iti poti reseta parola