Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Fiica lui Winston Churchill a comandat baterii antiaeriene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Fiica lui Winston Churchill a comandat baterii antiaeriene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

fiica lui Churchill

Fiica lui Winston Churchill a comandat baterii antiaeriene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Cu toate acestea, el nu a fost singurul Churchill care și-a adus contribuția pentru rege și țară. Cel mai mic copil al său, Mary Soames, nu numai că i-a fost un ajutor important în multe ocazii, dar a lucrat și cu diverse organizații de voluntariat și a servit în cadrul Serviciului Auxiliar Teritorial (ATS). 

Mary Soames (născută Spencer-Churchill) s-a născut la 15 septembrie 1922, fiind cea mai mică dintre cei cinci copii Churchill. A fost crescută la Chartwell House, casa de țară a familiei din Kent, și a frecventat școlile locale din zonă.

În multe privințe, copilăria lui Mary a fost la fel de normală ca a altor britanici; a crescut animale, a îmblânzit vulpi și s-a jucat într-o căsuță pe care tatăl ei a construit-o personal pentru copii. În alte privințe, însă, perioada în care a crescut a fost anormală, deoarece tatăl ei era deja un membru al Parlamentului bine cunoscut și respectat. Ea s-a obișnuit ca multe persoane celebre să viziteze casa familiei, printre care T.E. Lawrence, Noël Coward și Charlie Chaplin.

Deși s-a apropiat tot mai mult de părinții ei pe măsură ce a îmbătrânit, Mary a fost crescută preponderent de Madeline Whyte, căreia copiii îi spuneau „Nana”.

Voluntariat în timpul războiului

Mary Soames era încă o adolescentă când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial, în 1939. Ea s-a alăturat multor proiecte potrivite pentru o fată de vârsta ei, în special la Crucea Roșie și la Women’s Voluntary Service (WVS). De asemenea, s-a logodit cu Eric, Lord Duncannon, și a avut o scurtă aventură cu un ofițer al armatei americane. Prima „s-a întâmplat în graba războiului” și a fost rapid respinsă de părinții ei, care i-au spus că era „prea tânără, că nu cunoscuse destui oameni”.

Toate acestea s-au schimbat în 1941, când Mary s-a înrolat în Serviciul Auxiliar Teritorial, după ce a auzit o conversație între tatăl ei și unul dintre generalii săi, potrivit căreia femeile ar trebui să facă parte din bateriile antiaeriene

Mary s-a alăturat unei unități mixte din Enfield ca sergent, înainte de a urca în grad până la comandant junior. Pe lângă faptul că a fost repartizată la bateriile din Hyde Park și Hastings, a mai fost în serviciul militar în Germania și Belgia.

Serviciul teritorial auxiliar (ATS)

Mary Soames a vorbit foarte frumos despre perioada petrecută în cadrul Serviciului Auxiliar Teritorial, amintindu-și mai târziu:

„Trăgeam în bombe zburătoare, care erau o țintă relativ ușoară. Aveam două echipe și, atunci când nu erai de serviciu, trebuia să dormi puțin. Dar nu puteai, afurisitele de tunuri se declanșau tot timpul, așa că obișnuiam să stăm pe stânci și să ne uităm. Am fost cazată într-o casă din față, destul de expusă.”

Mary s-a bucurat, de asemenea, de libertate, mai ales după ce a devenit ofițer. Se organizau dansuri în nopțile libere, dar ea „trebuia să se întoarcă până la miezul nopții”. Acest lucru s-a schimbat pe măsură ce a avansat în grad, ea explicând:

„Când am devenit ofițer, ajungeam destul de des înapoi la patru dimineața și eram din nou la datorie la nouă. Era o atmosferă foarte veselă”.

Churchill împreună cu fiica sa

În calitate de ajutor a lui Winston Churchill

Cu toate acestea, faptul de a fi fiica lui Winston Churchill a venit și cu câteva avantaje excepționale. Tatăl ei o lua frecvent peste hotare pentru a servi ca asistentă personală. În 1943, ea s-a alăturat lui într-o călătorie pentru a-l vizita pe președintele american Franklin Roosevelt, scriind în jurnalul ei despre „cocktailurile extrem de puternice” pe care le-a servit.

O altă călătorie a fost la Conferința de la Potsdam și la turneul lui Churchill de după victoria în Europa (VE), unde i-a întâlnit atât pe președintele american Harry Truman, cât și pe liderul sovietic Iosif Stalin. Ea a făcut un comentariu amuzant despre acesta din urmă, numindu-l „mic, elegant și mai degrabă sclipitor”.

Serviciul lui Mary în cel de-al Doilea Război Mondial a fost bine văzut, iar în 1945 a fost numită membru al Ordinului Imperiului Britanic (MBE). După încheierea conflictului, ea a continuat să ducă o viață excepțională, chiar dacă tranziția inițială la hainele civile i-a fost dificilă.

Viața ulterioară a lui Mary Soames

Mary s-a căsătorit cu politicianul Christopher Soames în 1947 și a călătorit cu acesta la Paris și în Rhodesia pentru îndatoririle sale oficiale. Una dintre principalele ei pasiuni a fost filantropia, iar ea a colaborat cu Societatea Internațională Churchill, cu Church Army, cu Churchill Houses, cu Teatrul Național Regal și cu Fondul național de binefacere pentru bătrâni. Pentru serviciile sale publice, a fost numită Dame Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (DBE) în 1980.

Dincolo de filantropie, Mary a devenit și o autoare respectată. Ea a scris Clementine Churchill: The Biography of a Marriage și a publicat o carte de scrisori scrise între părinții ei, printre alte câteva lucrări.

În timpul Jubileului de Aur al reginei Elisabeta a II-a, în 2002, Mary a fost invitată să ia masa cu regina, cu premierul britanic de atunci Tony Blair și cu „o colecție” de foști lideri politici și rudele acestora. 

Mary Soames a murit la 31 mai 2014, la vârsta de 91 de ani. 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola